Recep Tayyip Erdogan şi Mevlut Cavusoglu au acuzat în mai multe rânduri Iranul că ar destabiliza Orientul Mijlociu, în contextul în care Teheranul şi Ankara susţin părţi diferite în conflictul din Siria.

Duminică, la Conferinţa pentru Securitate de la Munchen, Mevlut Cavusoglu a afirmat că "Iranul vrea să transforme Siria şi Irakul în ţări preponderent şiite", conform agenţiei de ştiri Anadolu. În acest context, şeful diplomaţiei turce a atras atenţia Iranului să înceteze să ameninţe stabilitatea în Orientul Mijlociu.

În replică, Iranul l-a convocat pentru clarificări pe ambasadorul Turciei şi a transmis un avertisment clar Administraţiei Recep Tayyip Erdogan.

"Turcia este unul dintre cei mai importanţi vecini şi s-a bucurat mult de asistenţa noastră, mai ales după complotul eşuat din iulie 2016", a reacţionat Bahram Ghasemi, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, citat de agenţia Fars.

"Sperăm că Turcia va vorbi într-un mod mai inteligent despre Iran, pentru a nu ne face să ripostăm. Vom avea răbdare cu Turcia, dar răbdarea are limite", a avertizat oficialul iranian, potrivit site-ului postului tv Al-Arabiya.