Londra: Parlamentul a dezbătut o petiţie care cere ca Donald Trump să nu fie primit în Regat cu cel mai înalt protocol

Londra: Parlamentul a dezbătut o petiţie care cere ca Donald Trump să nu fie primit în Regat cu cel mai înalt protocol
Sursa: jurnal.md/http://stiri.tvr.ro Foto: theatlantic.com 21.02.2017 19:50
Controverse la Londra pe tema vizitei de stat pe care ar urma să o facă preşedintele american Donald Trump. Parlamentul a dezbătut o petiţie prin care s-a cerut ca vizita să nu primească acest statut, cel mai ridicat în privinţa protocolului. Mii de oameni au protestat în faţa legislativului, în timp ce primarul Londrei a vorbit despre o politică ruşinoasă a liderului american în privinţa imigraţiei.

A fost o dezbatere simbolică în parlament, care a avut la bază o petiţie semnată de aproape 2 milioane de britanici, care nu vor ca preşedintele Donald Trump să facă o vizită de stat în Marea Britanie. Preşedintele american a primit invitaţia din partea Reginei, cu ocazia vizitei premierului Theresa May la Casa Albă. Cu câteva ore înainte să semneze controversatul ordin referitor la interdicţia aplicată persoanelor din 7 ţări predominant musulmane să intre în SUA.

Vizita de stat implică protocol de cel mai înalt nivel, inclusiv o recepţie dată de Regina Elisabeta a II-a, covor roşu şi deplasare în caleaşca regală. Parlamentul britanic are obligaţia de a discuta orice petiţie care strânge peste 100.000 de semnături. În acest caz s-a analizat şi o contrapetiţie. Criticii cred că Regina ar fi pusă într-o situaţie stânjenitoare.

Paul Flynn, membru al Parlamentului, laburist: "Doar doi preşedinţi ai SUA au făcut o vizită de stat din 1952. Aici avem o situaţie în care la 7 zile de la învestire, el este invitat să facă o vizită de stat cu toate onorurile. Este extraordinar, absolut fără precedent."

Mark Pritchard, membru al Parlamentului, conservator: "Relaţia specială dintre Marea Britanie şi SUA merge mai departe, indiferent de cine este la Casa Albă, într-un moment sau altul."

Nu a fost nici un vot, întrucât Parlamentul nu are atribuţii privind o eventuală blocare a unei vizite de stat. Nu a fost stabilită data la care liderul american va veni la Londra, dar guvernul a precizat că totul se desfăşoară potrivit deciziei iniţiale.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI