„Zidul va fi construit mai întâi acolo unde este necesar, apoi completat restul. Aşa văd eu lucrurile”, a declarat la Fox News generalul în retragere. „Eu chiar sper că acest lucru se va face în următorii doi ani”, a adăugat el.

Noul preşedinte american Donald Trump a semnat la 26 ianuarie, la cinci zile după preluarea mandatului, un decret prin care stabileşte ca obiectiv „securizarea frontierei de sud a Statelor Unite prin construcţia imediată a unui zid”.

Cu preţul unei grave crize diplomatice cu Mexicul, pe care vrea să îl facă să plătească pentru acest zid, el a dat astfel un impuls celei mai emblematice dintre promisiunile sale de campanie: construcţia unui zid de-a lungul celor 3.200 km de frontieră cu Mexicul pentru a opri imigraţia ilegală. În zonă există deja bariere care asigură securitatea pentru 1.050 km de frontieră.

Kelly, care va supraveghea proiectarea şi construcţia zidului, a adăugat că protecţia frontierei de sud se va face cu „o abordare la mai multe niveluri”, inclusiv bariere fizice şi senzori tehnologici, „şi lucruri de genul acesta”.

Trump a anunţat un proiect ce ar costa între 4 şi „aproximativ 10 miliarde” de dolari, dar în opinia unor arhitecţi şi ingineri costul va fi mult mai mare. MIT Technology Review, de exemplu, a estimat într-un articol că 1.609 km de zid ar costa între 27 şi 40 de miliarde.

„Cred ca finanţarea va veni relativ repede”, a declarat Kelly, adăugând că lucrările de construcţie ar putea începe în câteva luni.

Casa Albă poate realoca pentru proiect fonduri existente, dar Congresul controlat de republicani ar trebui să aloce fonduri suplimentare.