Este vorba de a finanţa în special „accelerarea campaniei împotriva grupării Statul Islamic” şi de a remedia „deficienţele urgente în capacitatea de luptă”, conform unui memorandum semnat de şeful Pentagonului.

Pentru 2018, ministrul James Mattis a cerut să fie identificate cheltuielile care pot fi făcute pentru „reconstruirea capacităţii operaţionale” a armatei, ca de exemplu „pentru a cumpăra mai multă muniţie crucială”, investiţii în armamente „promiţătoare” sau pentru creşterea efectivelor.

Preşedintele Donald Trump a promis că va „reconstrui armata SUA”, în conformitate cu sloganul său „Să redăm măreţia Americii!”.

Militarii americani evocă în mod regulat o anumită subechipare faţă de amploarea misiunilor care le sunt încredinţate şi uzura armamentului lor după mai mult de 15 ani de război în Orientul Mijlociu.

De altfel, responsabili din armata americană şi-au exprimat nu o dată îngrijorarea faţă de investiţiile Chinei şi Rusiei în arme sofisticate, ceea ce, în opinia lor, ar putea duce la declinul superiorităţii militare a SUA.

Profitând de retragerea trupelor americane din Irak şi Afganistan, administraţia Obama a redus cheltuielile militare. La 3,3% din PIB şi aproape 600 de miliarde de dolari, bugetul apărării SUA rămâne de departe cel mai mare din lume, de aproape 3 ori superior faţă de cel al Chinei, ţară situată pe locul doi la cheltuieli militare, conform unui clasament al Institutului suedez Sipri.