Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, a lansat un apel la Guvernul României să nu facă „paşi în direcţia opusă”: „Este îngrijorător ce am văzut în ultimele zile. Ordonanţa de urgenţă şi proiectul de lege privind lupta împotriva corupţiei nu pot fi interpretate altfel decât un pas în spate de la progresele văzute în ultimele decenii. Cred că, la fel ca orice naţiune europeană, poporul român merită politicieni şi guverne care vor să lupte împotriva corupţiei. Am văzut protestele, am văzut îngrjorarea exprimată de sistemul judiciar. Lăsaţi-i să îşi termine treaba, pentru a putea spune că progresele sunt ireversibile.”

Oficialul a explicat că Executivul UE este interesat direct de situaţia din România, pentru că afectează alocarea de fonduri UE în România.

„Vom analiza proiectul de lege şi aceste chestiuni, dar astăzi, este foarte important să transmit un mesaj politic Guvernului român: nu întoarceţi spatele acestor progrese, nu mergeţi în sens opus, continuaţi, mergeţi pe acest drum, chiar dacă uneori este dureros, o faceţi pentru populaţia voastră. Toţi românii merită o ţara fără corupţie. România trebuie să îşi ia locul în rândul ţărilor UE fără a fi privită diferit, din niciun punct de vedere. Pentru a-şi îndeplini visul, trebuie să scape de corupţie. Este aproape în punctul în care evoluţia sa este ireversibilă. Deci vă rog, transmit Guvernului român, nu faceţi paşi în direcţia opusă”, a insistat Timmermans.

Europarlamentarul Monica Macovei: „Acest Guvern este numit guvern de hoţi, mafia instalată la Guvern, guvern de bandiţi. Au acţionat noaptea, pe neaşteptate, fără să anunţe pe nimeni, fără să fie pe ordinea de zi, ca să se scape pe ei. În primul rând, pe liderul social-democraţilor - Liviu Dragnea. Să modifici abuzul în serviciu care există în toate ţările din lumea asta, în urma căruia scapă foarte mulţi politicieni, foarte mulţi din administraţiei. Aseară au fost, pe stradă în Bucureşti, circa 200.000 de oameni şi alţi 200.000 de oameni au fost în restul ţării. Comisia Europeană trebuie să ceară acestui Guvern să abroge ordonanţa de urgenţă până pe 9 februarie. Dacă vreţi să mergeţi în misiune, mergeţi mâine, şi staţi alături de popor nu alături de hoţi. Hoţii trebuie anchetaţi că de-asta am intrat în UE cu lupta anticorupţie.”

Norica Nicolai (ALDE): „Nimeni nu poate pune în discuţia vocaţia europeană a poporului român. Asistăm la o încercare de răsturnare a unui guvern legitim. Statul român este hotărât să lupte împotriva corupţiei, dar anticorupţie nu înseamnă o justiţie abuzivă. Inclusiv DNA a fost înfiinţată prin ordonanţă de urgenţă.”

Maria Joao Rodrigues, europarlamentar socialist: „Vrem să vedem în ce măsură sistemul actual judiciar funcţionează în România. Iată care este propunerea noastră, o dezbatere în sesiunea plenară, o dezbatere în comisia LIBE şi o misiune de documentare şi cercetare în România”.

Manfred Weber, europarlamentar PPE: „Din păcate, în prezent asistăm în România la o anulare a dreptului penal, mii de cazuri de corupţie aflate în investigaţie în sistemul judiciar sunt practic scoase de pe rol, inclusiv cazuri care vizează înalţi demnitari şi membri ai administraţiei actuale. Tocmai de aceea este de maxim interes să vorbim despre această situaţie din România. Dacă statul este coruptibil şi poate fi cumpărat, atunci acest lucru are un impact asupra întregii populaţii.”

Norica Nicolai, europarlamentar independent: „Este politica penală atributul guvernelor sau al instanţelor judecătoreşti? Sunt deciziile Curţii Constituţionale într-un stat de drept facultative pentru magistraţi, judecători sau procurori sau sunt obligatorii? Sunt conflictele între puterile politice ale statului nevoie să fie manageriate de puterea judecătorească? Este nevoie ca parlamentele să mai adopte legi? Este nevoie ca legile care guvernează funcţionarea justiţiei să fie făcute alături de serviciile secrete prin forme adminsitrative şi nu prin lege? Sunt întrebări la care este nevoie de un răspuns.”

Dezbaterea a fost pusă pe ordinea de zi la solicitarea Partidului Popularilor Europeni, care susţine că „adoptarea acestor legi nocive în mijlocul nopţii contravine tuturor principiilor democraţiei şi transparenţei”.

Reacţii au venit şi de la Comisia Europeană. Preşedintele Jean Claude Juncker şi prim-vicepreşedintele Frans Timmermans au transmis o declaraţie comună, în care se arată îngrijoraţi de evenimentele recente din ţara noastră şi atrag atenţia că lupta anticorupţie trebuie să avanseze, nu să fie subminată. Îngrijorări au exprimat şi marile puteri prin ambasadele de la Bucureşti. Germania, Franţa, Canada, Olanda, Belgia şi Statele Unite cer Guvernului României să nu „dea înapoi" în lupta anticorupţie.