Cartea Albă detaliază în 77 pagini cele 12 puncte pe care şefa guvernului conservator le-a expus în discursul susţinut pe 17 ianuarie. Atunci Theresa May a subliniat că ieşirea din Uniunea Europeană va implica automat ieşirea Marii Britanii de sub jurisdicţia Curţii de Justiţie a UE, precum şi ieşirea din piaţa unică europeană, pentru că altfel Brexitul practic nu ar mai însemna părăsirea blocului comunitar decisă la referendumul din 23 iunie.

Totuşi, în negocierea condiţiilor privind ieşirea din UE guvernul de la Londra va căuta să ajungă la un acord cu blocul comunitar pentru un acces cât mai larg al companiilor britanice pe piaţa comună europeană. „Interesul ambelor părţi este să construiască o nouă alianţă strategică, cu un acord comercial cuprinzător şi cu un nou acord vamal”, se menţionează în text.

„Reuşita noastră politică şi economică este deopotrivă în interesul Marii Britanii şi al Uniunii Europene”, a subliniat ministrul pentru Brexit, David Davis, în discursul de prezentare a documentului, despre care a mai subliniat că a fost elaborat pe baza viziunii premierului Theresa May ca Marea Britanie să redevină o ţară „independentă şi cu adevărat globală”.

David Davis le-a cerut celorlalte 27 de state membre ale blocului comunitar şi instituţiilor europene ca în negocierile privind Brexitul să se ghideze pe principiile din tratatele UE ce fac referire la „cooperarea internaţională şi buna vecinătate”.

Cartea Albă confirmă şi prioritatea executivului britanic de a prelua controlul asupra imigraţiei, problemă care se anunţă foarte delicată în negocierile cu statele UE, acestea insistând asupra menţinerii libertăţii de circulaţie a forţei de muncă.

Prezentarea acestui document survine la o zi după ce parlamentarii britanici şi-au dat acordul printr-o largă majoritate să se continue examinarea proiectului de lege care autorizează executivul să activeze articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care se declanşează formal procesul ieşirii din UE. Votul pentru acest proiect de lege ar urma să fie dat în Camera Comunelor miercurea viitoare, după care textul va intra în dezbaterea Camerei Lorzilor.

În urma criticilor că guvernul de la Londra este selectiv cu informaţiile privind strategia ieşirii din UE, ministrul David Davis a atras atenţia parlamentarilor că publicarea a prea multe detalii de acest fel riscă să submineze poziţia Marii Britanii în negocierile cu UE.