Spania: Infanta Cristina achitată pentru acuzaţiile de complicitate la evaziune fiscală

Spania: Infanta Cristina achitată pentru acuzaţiile de complicitate la evaziune fiscală
Sursa: jurnal.md Foto: Facebook 17.02.2017 15:13
Magistraţii spanioli au hotărât vineri după-amiază achitarea Infantei Cristina, acuzată de complicitate la evaziune fiscală într-un proces care a vizat activităţile organizaţiei non-guvernamentale a lui Inaki Urdangarin, cumnatul regelui Felipe al VI-lea al Spaniei. Însă, Urdangarin a primit în acelaşi proces o sentinţă de şase ani şi trei luni de închisoare cu executare pentru fraudă şi evaziuane fiscală, transmite Reuters.

Infanta Cristina va fi obligată să plătescă o amendă de 165.000 de euro, întrucât magistraţii susţin că sora regelui are responsabilitate civilă pentru faptele soţului Inaki Urdangarin.

Soţul Infantei Cristina s-a apărat în instanţă susţinând că familia regală ştia totul despre activităţile organizaţiei sale non-profit, care s-a aflat în centru anchetei de deturnare de fonduri, fraudă şi evaziune fiscală.

Procesul, în care Inaki Urdangarin a fost acuzat de deturnarea de fonduri publice de milioane de euro, prin intermediul ONG-ului său Noos Foundation, a zguduit din temelii monarhia din Spania.

Procurorii au susţinut că Urdangarin s-a folosit de legăturile sale cu familia regală pentru a câştiga licitaţii publice prin intermediul organizaţiei non-guvernamentale Noos Foundation.

Însă, acesta a fixat costuri extrem de ridicate pentru evenimentele organizate prin fundaţie şi a ascuns milioane de euro în conturi bancare din străinătate.

O parte din banii organizaţiei non-guvernamentale au fost transferaţi spre o companie privată, care a plătit vacanţele extravagante ala familiei, precum şi mobilarea casei deţinute de Infanta Cristina şi Urdangarin.

ULTIMELE ŞTIRI