Lituania interzice prin lege pedeapsa corporală asupra copiilor după ce un băieţel a fost bătut până la moarte de mama sa şi concubinul acesteia

Lituania interzice prin lege pedeapsa corporală asupra copiilor după ce un băieţel a fost bătut până la moarte de mama sa şi concubinul acesteia
Sursa: jurnal.md Foto: delfi.lt 15.02.2017 08:14
Parlamentul lituanian a adoptat interdicţia totală a pedepsei corporale asupra copiilor. Un amendament de lege în acest sens a fost adoptat fără niciun vot împotrivă de 116 membri ai Camerei inferioare, care are 141 în total.

Votul a avut loc la o lună după ce un băiat în vârstă de patru ani a fost bătut până la moarte de către mama sa şi partenerul ei, eveniment care a şocat populaţia din această mică ţară baltică. Testele au arătat că cei doi adulţi consumaseră metamfetamină înainte de a-l agresa pe copil.

Deputata Dovile Sakaliene a declarat că moartea acestui băieţel i-a făcut pe lituanieni să înţeleagă că „violenţa poate provoca foarte rapid răni foarte grave şi de aceea este important să se evite prima bătaie”.

Activişti pentru drepturile copilului au depus în parlament o petiţie semnată de peste 30.000 de oameni, printre care multe celebrităţi, cerând votarea noii legi.

Organizaţia internaţională pentru drepturile omului Human Rights Watch a salutat noua legislaţie, care face din Lituania cea de-a 52-a ţară care scoate în afara legii pedeapsa corporală asupra copiilor. „Lituania se alătură cercului de ţări, din ce în ce mai multe, care cred că această practică este o încălcare a drepturilor copilului şi a integrităţii lor fizice”, a declarat unul dintre liderii săi, Bede Sheppard. Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Nils Muiznieks, originar din Letonia vecină, a salutat la rândul său acest vot.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI