Irak: Soarta şefului SI nu este sigură după un raid aerian

Irak: Soarta şefului SI nu este sigură după un raid aerian
Sursa: www.agerpres.ro Foto: reuters.com 14.02.2017 10:26
Armata aerului irakiană a bombardat o reuniune a comandanţilor grupării Stat Islamic (SI), au anunţat luni forţele irakiene, fără a preciza dacă şeful organizaţiei teroriste, Abu Bakr al-Baghdadi, era prezent la respectiva întâlnire, relatează marţi AFP.

O unitate de informaţii a supravegheat anterior un convoi al înalţilor comandanţi ai SI din care făcea parte şi şeful grupării, a declarat într-un comunicat Comandamentul operaţiunilor comune, care coordonează lupta împotriva jihadiştilor în Irak.

Plecat joi din regiunea Raqa — fief al grupării jihadiste în Siria — convoiul s-a deplasat spre vestul Irakului, la Al-Qaim, aproape de frontieră, potrivit comunicatului.

În comunicat se mai menţionează că avioane F-16 ale armatei aerului irakiene au luat ca ţintă sâmbătă o reuniune a acestor înalţi comandanţi ai SI, dar nu precizează dacă se afla acolo şi Abu Bakr al-Baghdadi, care a proclamat în iunie 2014 un "califat" în teritoriile cucerite de SI în Siria şi Irak.

"Lovitura directă asupra locului reuniunii a provocat moartea a 13 comandanţi ai Daesh", acronim în limba arabă pentru SI, adaugă comunicatul, care a furnizat o listă de nume în care nu figurează Al-Baghdadi.

Acest text anunţă de asemenea moartea a zeci de alţi membri ai SI în alte raiduri aeriene efectuate sâmbătă asupra aceluiaşi sector.

După ce au lansat ofensiva pentru recucerirea zonelor ocupate de gruparea jihadistă, forţele armate irakiene au anunţat de mai multe ori că şeful SI a fost ucis sau rănit.

Starea de sănătate a lui Abu Bakr al-Baghdadi nu este cunoscută, dar Pentagonul a declarat în decembrie că el "este în viaţă şi conduce încă SI".

SUA oferă o recompensă de 25 milioane de dolari în schimbul unor informaţii despre liderul grupării SI.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI