Un belgian care a luptat în Siria alături de Statul Islamic a fost condamnat la 28 de ani de închisoare pentru crimă

Un belgian care a luptat în Siria alături de Statul Islamic a fost condamnat la 28 de ani de închisoare pentru crimă
Sursa: www.agerpres.ro Foto: ap.com 13.02.2017 14:59
Un cetăţean belgian a fost condamnat luni la 28 de ani de închisoare pentru că a ucis un prizonier în perioada când lupta în Siria alături de jihadişti, aceasta fiind prima condamnare pentru crimă pronunţată în Belgia împotriva unui combatant care a revenit în ţară, transmite Reuters.

Hakim Elouassaki, în vârstă de 24 de ani, se întorsese în Belgia în 2013, după ce a fost rănit în Siria. El a revenit în ţară la câteva luni după ce poliţia interceptase o convorbire telefonică în care Elouassaki i se lăuda prietenei sale că a ucis un prizonier.

Familia celui ucis ar fi trebuit să plătească o răscumpărare de 70.000 de euro pentru a-l salva, dar nu reuşise să obţină decât 30.000 de euro.

'S-a ales cu un glonţ în cap!' a spus Elouassaki în dialogul cu prietena lui, conform documentelor depuse în instanţă.

Belgianul a încercat să şi filmeze crima, dar nu a amplasat corespunzător camera video.

Magistratul din cadrul tribunalului din Antwerp unde a fost judecat cazul a calificat acţiunile acuzatului drept 'inumane şi complet inacceptabile'.

Înainte de a pleca în Siria, Elouassaki făcuse parte din Sharia4Belgium, o grupare ce recruta tineri belgieni pentru a-i trimite apoi să lupte în Orientul Mijlociu alături de militanţii din cadrul Statului Islamic.

Liderul grupării, precum şi mai mulţi membri, au fost condamnaţi în 2015 la ani grei de închisoare.

În jur de 450 de persoane au părăsit Belgia pentru a lupta alături de jihadişti în Siria şi Irak. Raportat la numărul de locuitori al ţării, belgienii sunt cei mai numeroşi combatanţi europeni din cadrul efectivelor Statului Islamic.

Unii dintre cei care s-au întors din Siria s-au implicat în atacuri în Belgia, Italia şi alte oraşe din Europa.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI