Preşedintele Turkmenistanului obţine al treilea mandat cu 98% din voturi

Preşedintele Turkmenistanului obţine al treilea mandat cu 98% din voturi
Sursa: www.agerpres.ro Foto: ap.com 13.02.2017 09:57
Preşedintele turkmen Gurbangulî Berdîmuhamedov, la putere de un deceniu, a obţinut un al treilea mandat, cu 98% din voturi, a anunţat luni Comisia Electorală din această fostă republică sovietică din Asia Centrală, una dintre cele mai izolate din lume, potrivit AFP.

Comisia a anunţat, de asemenea, o rată înaltă de participare în alegerile de duminică, la care şeful statului în exerciţiu a avut drept rivali opt candidaţi aproape necunoscuţi, condamnaţi la a face figuraţie.

După două mandate de cinci ani fiecare, de data aceasta Gurbangulî Berdîmuhamedov ar trebui să rămână în funcţie cel puţin şapte ani datorită unei reforme constituţionale adoptate în septembrie.

Gurbangulî Berdîmuhamedov, fost dentist personal al primului preşedinte al Turkmenistanului după destrămarea URSS, Saparmurat Niazov, a fost ales pentru prima oară în 2007, după decesul lui Niazov, cu 89% din sufragii. Ulterior, el a fost reales în 2012, cu 97% din voturi.

Actualul scrutin a avut loc după ce o reformă constituţională a extins mandatul prezidenţial de la 5 la 7 ani şi a eliminat limita de vârstă de 70 de ani pentru candidaţii la funcţia supremă.

"Scrutinul va decide viitorul poporului pentru următorii şapte ani", a declarat el duminica dimineaţă, când a venit să voteze la o şcoala din Aşgabat. "Dacă voi fi ales, politica noastră de îmbunătăţire a bunăstării pentru oameni va continua", a promis preşedintele de 59 de ani.

De la venirea sa la putere, Gurbangulî Berdîmuhamedov şi-a construit rapid propriul cult al personalităţii, după modelul predecesorului său şi la fel ca în alte ţări din regiune dominate în majoritate de lideri autoritari.

Turkmenistanul a adoptat în septembrie o reformă constituţională care acordă mai multă putere preşedintelui, semn că Gurbangulî Berdîmuhamedov se pregăteşte să rămână la putere pe viaţă, la fel ca Saparmurat Niazov.

În pofida faptului că în ceea ce priveşte rezervele de gaze este a patra ţară de pe mapamond, Turkmenistanul trece printr-o perioadă dificilă, deviza turkmenă, manatul, a pierdut mai mult de jumătate din valoarea sa faţă de dolar de la scăderea preţurilor la hidrocarburi.

ULTIMELE ŞTIRI