Potrivit Institutului de vulcanologie şi seismologie din Filipine, seismul a avut epicentrul în apropiere de oraşul Surigao şi s-a produs la ora locală 10.03 p.m. (14:03 GMT).

Este haos, foarte mulţi din cei afectaţi sunt în stare de şoc. Multe zone nu au electricitate şi aeroportul a fost închis, a declarat sâmbătă guvernatorul provinciei Sol Matugas pentru un post de radio din Manila.

Purtătorul de cuvânt al agenţiei pentru intervenţii în situaţii de urgenţă April Rose Sanchez a indicat că în prezent sunt 108 persoane rănite.

Este cel mai puternic seism care loveşte această zonă din Filipine de la cel din 1879, care a avut o magnitudine de 6,9, indică Institutul de vulcanologie şi seismologie din Filipine.

''Multe drumuri sunt distruse şi nu pot fi utilizat, două poduri din regiunea amintită s-au prăbuşit'', a precizat Mina Marasigan, purtătoarea de cuvânt a Consiliului naţional pentru gestionarea riscurilor în situaţii de dezastre.

''Mai multe clădiri, inclusiv un hotel, un centru comercial şi un supermarket au fost distruse, pereţii acestor stabilimente s-au prăbuşit'', a adăugat Mina Marasigan.

Un purtător de cuvânt prezidenţial a cerut oamenilor din zonele afectate să fie în stare de alertă pentru că există posibilitatea producerii mai multor unde de şoc. ''Să fim foarte atenţi, să cooperăm unii cu alţii. Să evităm să folosim structuri care sunt nesigure şi instabile'', a mai spus acesta, menţionând că guvernul filipinez este pregătit să intervină şi deja au fost trimise către zonele afectate mai multe transporturi cu ajutoare pentru a fi distribuite.