Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvernul Grindeanu marţi seară privind modificarea codurilor penale a fost publicată noaptea trecută în Monitorul Oficial, iar cea mai mare parte a prevederilor urmează să intre în vigoare la 10 zile de la publicare. Prevederea privind termenul de şase luni până la care pot fi făcute denunţuri privind săvârşirea unor infracţiuni intră în vigoare de la momentul publicării ordonanţei în Monitor.

Amintim că peste 12 mii de oameni au protestat ieri noaptea la Bucureşti în faţa Guvernului. Ministrul Justiţiei a făcut anunţul care a dezlănţuit demonstraţiile după 22:00, iar documentul a fost publicat în timp record.

Proteste similare au fost organizate şi în alte oraşe din România. La Sibiu, 5.000 de oameni au protestat până târziu în noapte. Aproape 2.500 de localnici au protestat şi la Timişoara, în Piaţa Victoriei, locul Revoluţiei anticomuniste. Peste 3.000 de oameni au ieşit în stradă la Braşov în ciuda orei târzii la care Guvernul a anunţat că a modificat Codul Penal. Şi la Iaşi sute de oameni au scandat „fără graţiere!”. La Oradea s-a scandat împotriva ordonanţei privind modificarea Codurilor Penale.