Ban Ki-moon anunţă că nu va candida la preşedinţia Coreii de Sud

Ban Ki-moon anunţă că nu va candida la preşedinţia Coreii de Sud
Sursa: www.agerpres.ro Foto: ap.com 01.02.2017 12:29
Fostul secretar general al ONU, Ban Ki-moon, a anunţat miercuri că nu va candida la alegerile prezidenţiale anunţate pentru acest an în Coreea de Sud, potrivit agenţiei de presă Yonhap.

„Vreau să mă retrag din viaţa politică”, a declarat înaltul diplomat, care şi-a predat mandatul de la şefia instituţiei internaţionale la 31 decembrie 2016, potrivit AFP.

„Voi renunţa la pura mea aspiraţie de a obţine o schimbare în politică sub conducerea mea şi de a unifica ţara. Am fost foarte frustrat de atitudinile parohiale, egoiste (ale unor cercuri politice) şi am ajuns la concluzia că nu are niciun sens să continui cu acestea”, a adăugat Ban, citat de Yonhap.

Ban era al doilea cel mai bine plasat candidat în sondaje în perspectiva viitoarelor alegeri, după Moon Jae-in, fostul lider al principalului bloc de opoziţie, Partidul Democrat.

Coreea de Sud traversează o criză profundă, în urma scandalului de corupţie care a afectat-o direct pe şefa statului sud-coreean Park Geun-hye, destituită de parlament în decembrie 2016.

Scandalul o are în centru pe Choi Soo-Sil, prietena apropiată a preşedintei, arestată în noiembrie şi acuzată de extorcare şi abuz de putere. Acesteia i se reproşează că şi-a folosit relaţiile de prietenie cu preşedinta pentru a forţa grupuri industriale să finanţeze fundaţii dubioase şi că s-a folosit de acestea din urmă în scopuri personale.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI