Sturgeon, care este şi şefa guvernului delegat al Scoţiei, a salutat trecerea la faza următoare a negocierilor cu privire la ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar a avertizat că ''diavolul stă în detalii şi de acum lucrurile devin cu adevărat dure''.

''Dacă Brexit-ul are loc (eu aş fi dorit să nu fie cazul), rămânerea în interiorul pieţei unice şi a uniunii vamale este singura opţiune rezonabilă'', a scris Nicola Sturgeon pe Twitter.

Ea a adăugat că insistenţa guvernului britanic de a evita o ''frontieră dură'' între Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord înseamnă că ''nu se poate spune niciodată Scoţiei că independenţa va însemna o graniţă dură între Scoţia şi restul Regatului Unit''.

Comisia Europeană a recomandat vineri trecerea imediată la faza a doua a negocierilor cu privire la ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Executivul comunitar, care conduce negocierile pentru Brexit în numele celor 27 de state ale Uniunii, a apreciat că au fost înregistrate ''progrese suficiente'' cu privire la termenii ''divorţului'' de Marea Britanie, deschizând calea pentru faza a doua a negocierilor referitoare la viitorul relaţiei dintre UE şi Londra.