Armata israeliană foloseşte muniţie de război împotriva protestatarilor palestinieni care sunt revoltaţi de declaraţia lui Donald Trump în timpul căreia a spus că Ierusalimul este capitala Israelului, relatează CNN.

Protestatarii au dat foc mai multor cauciucuri, aruncă bucăţi de caldarâm spre militarii israelieni şi strigă: „Moarte Americii”, spun jurnaliştii CBS.

Un oficial militar a declarat pentru media locale că armata israeliană este „pregătită pentru o posibilă escaladare”. 

În cursul nopţii de marţi spre miercuri, în oraşul Betleem au fost arse postere cu Trump în timpul unui miting care a început după ce un înalt oficial al Casei Albe a confirmat că preşedintele american va recunoaşte miercuri Ierusalimul drept capitala Israelului. Potrivit oficialului american, se aşteaptă de asemenea ca Trump să anunţe că Ambasada SUA de la Tel Aviv va fi mutată la Ierusalim, dar mutarea nu va avea loc imediat. 

Statele din Orientul Mijlociu au condamnat declaraţia lui Trump, calificând-o drept o mişcare periculoasă într-o regiune instabilă. Preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, a declarat că SUA nu ar face decât să pună capăt efortului pentru relansarea procesului de pace din zonă.

Aliaţi importanţi ai SUA au contestat anunţul preşedintelui american. Franţa a respins decizia „unilaterală” şi a făcut apel la calm în regiune. Nici guvernul german nu susţine afirmaţia lui Trump, în timp ce Marea Britanie consideră că decizia nu va ajuta eforturile pentru pace şi că Ierusalimul ar trebui împărţit între Israel şi un viitor stat palestinian.

Pe de altă parte, Israelul a salutat decizia lui Trump. Premierul Benjamin Netanyahu a salutat drept o „zi istorică” recunoaşterea de către preşedintele american a Ierusalimului drept capitala Israelului.

Ierusalimul este extrem de controversat din punct de vedere politic. Israelul spune că este capitala sa, cu tot cu partea de est, pe care a ocupat-o în 1967. În schimb, palestinienii, susţin că Ierusalimul de Est este capitala lor. Prin urmare, există acum temerea că decizia administraţiei americane va alimenta instabilitatea în unul dintre cele mai complicate conflicte din lume.