Kovacs, care primit porecla „KGBela”, este investigat de ani de zile pentru faptul că ar fi spionat instituţiile Uniunii Europene ca furnizor de informaţii serviciilor secrete de la Moscova, fiind, de asemenea, acuzat şi de fraudă financiară şi uz de documente false.

Însă abia miercuri, 6 decembrie, europarlamentarul a fost pus sub acuzare penală, după o epopee parazitată de interese politicianiste, relatează Hungary Today.

Bela Kovacs a anunţat că va părăsi Jobbik pentru a nu afecta imaginea partidului în alegerile din 2018.

Relaţiile dintre Kovacs şi Rusia fac parte de multă vreme din cv-ul politic al europarlamentarului ungar, însă întreaga paletă de nuanţe a spionajului prestat în contul serviciilor secrete ruse a ieşit la iveală abia în 2014, într-o investigaţie a publicaţiei Index, nominalizată un an mai târziu la European Press Prize.

Ceea ce până atunci părea o afinitate culturală înrădăcinată pe linie paternă - în sensul că tatăl biogic al lui Kovacs fusese ofiţer sovietic -, a devenit ulterior, după cum relevă investigaţia, o activitate amplă de spion „sadea”.

Începuturile apropierii politicianului maghiar de serviciile secrete ruse respectă un tipar cunoscut: şcolit în Rusia în anii 1980, apoi căsătorit cu o rusoaică – Svetlana Istoşina – care îi face intrarea în KGB.

Autorul investigaţiei, Dezso Andras, scria despre soţia lui Kovacs: „Am dat peste căsătorii paralele, soţi japonezi şi austrieci misterioşi, precum şi călătorii secrete”.

În 2003, Bela Kovacs se întoarce în Ungaria. Până în acel an, Kovacs lucrase timp de câteva decenii în Rusia şi Japonia. Motivul pentru care a fost primit în rândurile partidului Jobbik cu braţele larg deschise? „Conexiunile sale internaţionale valoroase”.

Proaspăt înrolat în Jobbik, Kovacs avea să devină rapid unul dintre cei mai generoşi donatori de milioane în vistieria partidului, fără ca cineva „să întrebe de unde proveneau banii”, aflăm din investigaţia Index.

Totul a curs lin până în 2015, când dărnicia de nabab a maghiarului pe linie politică a atras atenţia Bruxellesului şi autorităţilor de la Budapesta, care au demarat o anchetă pentru fraudă şi spionaj. În acelaşi an, Bela Kovacs a rămas fără imunitatea parlamentară dobândită prin scaunul câştigat în Parlamentul European.

După acest moment, până la punerea sub acuzare de miercuri, a urmat un lung traseu judiciar plin de tergiversări şi momente de „încetiniri” dubioase ale investigaţiei. Situaţie interpretată de analiştii din Ungaria ca având un substrat de maşinaţiune politică marca Vikor Orban, care ar fi intenţionat să îl folosească pe Kovacs ca „funie de marionetă” în menţinerea sub control a partidului Jobbik.

„Poveştile care mă descriu ca un spion sunt ciudate. Toate acele dosare roşii şi verzi. Fantezia este nemărginită. Sunt aproape sigur că această anchetă are o relevanţă politică. Nu este o coincidenţă faptul că a fost adusă în atenţie înainte de alegeri. Probabil că audierile din instanţă vor fi programate în campania electorală şi vor fi folosite în mod clar pentru a-mi ataca partidul", a declarat Kovacs presei din Ungaria.