Consiliul va dezbate în prima parte a reuniunii alte subiecte, urmând ca această chestiune a Ierusalimului să fie discutată ulterior, a menţionat aceeaşi sursă.

Reuniunea a fost cerută de opt din cele 15 ţări care fac parte din Consiliul de Securitate. Este vorba de patru ţări europene (Suedia, Franţa, Italia şi Marea Britanie), două sud-americane (Bolivia şi Uruguay) şi două africane (Egipt şi Senegal).

Aceste ţări au cerut că reuniunea să fie deschisă cu un discurs al secretarului general al ONU, Antonio Guterres. Miercuri, acesta şi-a reiterat, la scurt timp după anunţul preşedintelui american Donald Trump, opoziţia pe care a exprimat-o de la preluarea funcţiei în ianuarie faţă de "orice măsură unilaterală".

Statutul Ierusalimului nu poate fi rezolvat decât printr-o ''negociere directă'' între israelieni şi palestinieni, a mai spus şeful ONU.

"Nu există alternativă la soluţia cu două state" în care "Ierusalimul este capitală a Israelului şi a Palestinei", a adăugat el.

Ambasadorul Boliviei la ONU, Sacha Soliz, a spus că decizia SUA "contravine dreptului internaţional şi rezoluţiilor Consiliului de Securitate".

În Rezoluţia 2334, adoptată la 23 decembrie 2016, Consiliul de Securitate "subliniază că nu va recunoaşte nicio modificare a frontierelor de la 4 iunie 1967, inclusiv în ceea ce priveşte Ierusalimul, cu excepţia celor convenite de părţi pe calea negocierilor".

Statele Unite, conduse atunci de preşedintele democrat Barack Obama, s-au abţinut, permiţând adoptarea acestei rezoluţii.