În prezent există în lume în jur de 136 de milioane de copii sub vârsta de 1 an, ceea ce înseamnă că unul din opt bebeluşi este expus la aer toxic, a informat UNICEF.

Imaginile prin satelit analizate de UNICEF indică faptul că 12,2 milioane dintre aceşti copii trăiesc în Asia de Sud. În Asia de Est şi în regiunea Pacificului se află circa 4,3 milioane de bebeluşi care trăiesc în zone cu niveluri de poluare de cel puţin şase ori mai mari decât limitele internaţionale.

"Nu numai că poluanţii fac rău plămânilor în dezvoltare ai copiilor, dar aceştia le pot afecta creierul în dezvoltare şi, astfel, viitorul", a declarat directorul UNICEF, Anthony Lake.

Lake a făcut apel la ţările care depăşesc limitele internaţionale să intensifice eforturile pentru reducerea poluării aerului.

Raportul UNICEF notează că a respira aerul poluat cu particule poate afecta ţesutul cerebral şi submina dezvoltarea cognitivă, ceea ce poate avea un efect de durată asupra progresului lor în viaţă.

Documentul face apel la părinţi să ia măsurile necesare pentru a reduce expunerea copiilor la chimicale dăunătoare, inclusiv cele provenite din fumat şi aparatele de gătit.

De asemenea, UNICEF le cere autorităţilor publice să investească în energie regenerabilă, mai curată, şi să facă în aşa fel încât copiii să se poată deplasa în momentele zilei când poluarea este la cel mai scăzut nivel. În plus, acestea ar trebui să se asigure că nu există surse majore de poluare lângă şcoli, clinici sau spitale.

"Niciun copil nu ar trebui să respire aer poluat la un nivel periculos şi nicio societate nu-şi poate permite să ignore problema", a mai spus Lake.