"Sunt întristat de informaţiile că SUA se pregătesc să recunoască Ierusalimul drept capitala Israelului", a declarat Erdogan.

"Domnule Trump, Ierusalimul este o linie roşie pentru musulmani. Este o încălcare a dreptului internaţional să iei o decizie în favoarea Israelului, în timp ce rănile societăţii palestiniene încă sângerează", a afirmat liderul de la Ankara.

Erdogan a avertizat că "acest lucru poate merge până la întreruperea legăturilor Turciei cu Israelul. Avertizez Statele Unite să nu întreprindă o astfel de acţiune care va adânci problemele din regiune".

Până în acest moment nu există o reacţie oficială din partea Israelului la declaraţiile lui Erdogan.

Jared Kushner, ginerele lui Trump şi emisarul american pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu, a declarat duminică că preşedintele SUA este aproape de a lua o decizie în privinţa mutării ambasadei Statelor Unite de la Tel Aviv şi implicit recunoaşterea Ierusalimului drept capitala Israelului.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a decis, în iunie, amânarea mutării ambasadei americane din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, decizia fiind criticată dur de Israel, dar salutată de Autoritatea Palestiniană şi de Iordania.

Trump a amânat luni decizia privind mutarea ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim. Decizia în acest sens ar urma să fie comunicată în "zilele următoare", a declarat Hogan Gidley, un purtător de cuvânt al Casei Albe.

Israelul consideră oraşul Ierusalim drept capitala sa "unică şi indivizibilă", dar partea de est a oraşului este revendicată de Autoritatea Palestiniană, care speră să obţină un acord pentru crearea unui stat palestinian cu capitala în Ierusalimul de Est. Toate ambasadele ţărilor în Israel sunt în Tel Aviv.