Dublinul i-a cerut Londrei angajamente clare pentru a evita revenirea la o frontieră fizică între Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, estimând că reapariţia de posturi de control la frontieră ar slăbi cele două economii interconectate şi ar fragiliza acordul de pace din 1998. În timp ce reglementarea fianciară a Brexitului pare deja să se fi plasat pe făgaşul cel bun, viitorul frontierei irlandeze s-a dovedit în ultimele săptămâni problema cea mai complexă.

O altă versiune a documentului citat de cotidianul britanic Financial Times evocă la rândul său 'o aliniere reglementară' între Irlanda de Nord şi vecinul din sud după ieşirea Marii Britanii din UE, la sfârşitul lui martie 2019, formulă ce ar mulţumi mai mult Londra. Acest acord provizoriu ar fi fost încheiat în timp ce luni, la Bruxelles, a început un moment decisiv pentru negocierile asupra Brexitului. Premierul britanic Theresa May trebuie să-i convingă pe europeni că promisiunile sale sunt suficiente pentru ca ei să accepte să înceapă discuţiile comerciale cerute cu insistenţă de Londra.

După un dineu de lucru cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, premierul britanic va avea, la orele locale 16:00 (15:00 GMT), o întrevedere cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. Acesta din urmă i-a cerut vineri 'să pună pe masă o ofertă finală cel târziu până în 4 decembrie', pentru ca UE să poată 'evalua, în timpul summitului european (din 15 decembrie), dacă au fost făcute progrese suficiente'. Luni, el a notat pe contul său de Twitter: 'Ne apropiem de (înregistrarea unor) progrese suficiente pentru summitul din decembrie'.