Angela Merkel a stabilit priorităţile-cheie în cadrul discursului său de Anul Nou, inclusiv investiţii sporite în domeniul securităţii şi al apărării, îmbunătăţirea asistenţei medicale şi a educaţiei şi consolidarea eforturilor de depăşire a dezechilibrelor dintre mediul urban şi cel rural.

"Lumea nu ne aşteaptă. Trebuie să creăm condiţiile care să garanteze că Germania va continua să prospere în 10, 15 ani. Iar Germania va prospera numai dacă succesul său îi mulţumeşte pe toţi oamenii şi ne îmbunătăţeşte şi îmbogăţeşte viaţa", a spus cancelarul german.

Angela Merkel a subliniat că tot mai mulţi germani sunt preocupaţi de coeziunea socială, având în vedere societatea diversă şi deschisă a Germaniei, în timp ce alţi cetăţeni se tem de creşterea criminalităţii şi a violenţelor, de lipsa de medici în zonele rurale şi de gestionarea fluxului de imigranţi.

"Ambele sunt realităţi în ţara noastră: succesul şi optimismul, dar şi temerile şi îndoielile. Pentru mine, amândouă sunt impulsuri. Mă simt obligat de această directivă - locuri de muncă bune, acces digital îmbunătăţit - şi, în special, ca parte a eforturilor de construire a unui nou guvern stabil pentru Germania în noul an", a mai spus Merkel.

Cancelarul Germaniei consideră că problema decisivă în următorii ani ar fi consolidarea Uniunii Europene şi a succesului său economic, îmbunătăţind în acelaşi timp graniţele sale externe şi securitatea.

Un acord între Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Partidul Social-Democrat din Germania (SPD) reprezintă cea mai bună şansă pentru cancelarul Angela Merkel, aflată în căutarea celui de-al patrulea mandat. Discuţile cu privire la formarea unei noi coaliţii vor începe în mod oficial la 7 ianuarie. În cazul unui eşec, ar putea fi organizate noi alegeri în 2018.