Peste 10.000 de credincioşi romano-catolici s-au adunat la Bazilica Sfântul Petru din Vatican pentru a asista la slujba tradiţională de Crăciun. În timpul predicii, Papa Francisc a vorbit despre călătoria Mariei şi a Iosif de la Nazaret către Betleeem şi a făcut o paralelă între acest episod din Cartea sfântă şi milioane de oameni din lumea întreagă goniţi din case de război şi dezastre.

„Sunt atât de mulţi paşi ascunşi în calea deschisă de Iosif şi Maria. În zilele noastre, vedem urmele unor familii întregi forţate să meargă pe propriul drum, vedem urmele lăsate de milioane de oameni care nu aleg să plece, dar care, gonite din ţara lor, îi lasă în urmă pe cei dragi”, a spus Papa Francisc. 

Suveranul Pontif a făcut un apel către oamenii din lumea întreagă să îi respecte pe imigranţi.

„Mişcaţi de bucuria «Darului», Mic Copil din Betleem, cerem ca plânsul tău să ne trezească din indiferenţă şi să ne deschidă ochii către cei care suferă. Fie ca tandreţea ta să ne trezească sensibilitatea şi să ajungem să te vedem în toţi cei care ajung în oraşele noastre, în istoria noastră, în vieţile noastre”, a mai spus Suveranul Pontif. 

Papa Francisc a condamnat şi personele care încearcă să obţină câştiguri din traficul de oameni, profitând de disperarea migraţilor. Părintele argentinian i-a comparat pe aceşti răufăcători cu Irod, care a ordonat uciderea tuturor băieţilor nou-născuţi în momentul în care a aflat de naşterea Domnului.

Peste 14.000 de migranţi au murit în ultimii patru ani încercând să treacă Marea Mediterană şi să ajungă în Europa. De când a devenit lider al Vaticanului, Francisc a făcut din apărarea refugiaţilor unul dintre cele mai importante puncte ale agendei sale.

Suveranul Pontif urmează să rostească în faţa oamenilor adunaţi în piaţa San Pietro mesajul său de sărbători. De asemenea, el va da binecuvântarea Urbi et Orbi credincioşilor din întreaga lumi şi va ura Crăciun fericit în peste 70 de limbi, printre care şi în limba română.