Invocând o condamnare judiciară pe care Navalnîi o consideră motivată politic, Comisia a votat în unanimitate respingerea dosarului său de candidatură prezentat după o zi de mobilizare a partizanilor săi, care i-au asigurat numărul legal de semnături pentru a putea candida.

„Vom cere tuturor să boicoteze aceste alegeri, nu vom recunoaşte rezultatele”, a spus Navalnîi în faţa presei, după ce i-a fost respinsă candidatura.

Decizia Comisiei electorale nu este însă o surpriză, întrucât acest organism precizase deja de mai multe ori că Navalnîi nu va putea candida până în anul 2028, din cauza unei sentinţe prin care a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu suspendare într-un dosar de deturnare de fonduri.

De cealaltă parte, opozantul rus susţine că acest dosar fost „fabricat” tocmai pentru a nu putea să candideze împotriva lui Vladimir Putin. El invocă în acest sens şi verdictul emis în octombrie de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care a considerat „arbitrară” o condamnare a sa din anul 2014 într-un alt dosar de fraudă fiscală şi a cerut Moscovei să-i plătească despăgubiri.

  • Contracandidaţii lui Putin confirmaţi până în prezent sunt liderul formaţiunii de extremă-dreapta LDPR Vladimir Jirinovski, candidatul Partidului Comunist rus, Pavel Grudinin, şi candidata liberală şi jurnalista de opoziţie Ksenia Sobceak.