Ameninţarea încălzirii globale nici nu a fost menţionată în document. Cuvântul „climat” a apărut doar de patru ori în Strategia pentru Securitate Naţională iar trei dintre aceste menţiuni  se referă la mediul de afaceri. Americanilor li s-a transmis în schimb să adopte „dominanţa energiei”.

Anunţând strategia, Donald Trump a descris victoria sa şi mandatul de preşedinte ca fiind un moment de cotitură în istoria Statelor Unite.

„America se întoarce şi se întoarce puternică”, a spus preşedintele.

„Ne reconstruim naţiunea, încrederea şi rolul pe scena internaţională. O să ne apărăm drepturile şi o să ne apărăm ţara aşa cum nu am mai făcut-o”, a asigurat el.

Sub sloganul „pace prin putere”, Trump a pus accent pe consolidarea militară pe care a ordonat-o, incluzând aici ceea ce acesta a descris, în mod eronat,ca fiind un record pentru cheltuielile militare, suma de 700 de miliarde de dolari în 2018.

„Ne dăm seama că slăbiciunea este calea cea mai sigură către conflict şi că puterea fără rival este calea cea mai bună de apărare”, a spus Trump.

Documentul privind strategia naţională de apărare critică decizia administraţiilor precedente de a scădea cheltuielile pentru armele nucleare şi sugerează că acest lucru nu a oprit adversarii care deţin arme nucleare să îşi extindă arsenalul şi sistemele de livrare.

„Atacurile non-nucleare strategice reprezintă o nouă categorie de ameninţări pe care armele nucleare americane ar putea să le oprească”, a adăugat Trump.