„Pe 12 decembrie, prezenţa diplomatică a Rusiei în Sanaa a fost suspendată. Personalul ambasadei noastre în Republica Yemen a părăsit ţara, cu ajutorul unui avion rus special. Acelaşi avion a transportat 30 de cetăţeni ruşi şi de altă naţionalitate, care îşi doreau să plece din zona de conflict. Decizia a fost luată în urma agravării situaţiei de securitate”, a declarat Maria Zaharova.

Purtătorul de cuvânt a menţionat că „ambasadorul Rusiei în Yemen, care stă temporar la Riad, îşi va continua activitatea şi va păstra legătura cu guvernul legitim al Yemenului, aflat în exil în Arabia Saudită”.

„În acest context, considerăm că este necesar să ne exprimăm poziţia principală în favoarea părţilor angajate în război în Yemen pentru a opri violenţa cât mai repede”, a adăugat Zaharova.

Războiul civil din Yemen a început în 2015, între facţiuni ale insurgenţilor houthi, care îi oferă susţinere fostului preşedinte Ali Abdullah Saleh, şi forţele loiale Administraţiei conduse de Abdrabbuh Mansur Hadi. În contextul confruntărilor militare, organizaţiile teroriste Al-Qaida şi Stat Islamic şi-au intensificat activităţile în Yemen.