Într-un mesaj postat pe un cont al său de pe serviciul de mesagerie criptată Telegram, gruparea SI a anunţat că va realiza operaţiuni pe teritoriul american şi a arătat imagini în care apar Times Square din New York, o centură cu explozibil şi un detonator.

''Vom realiza mai multe operaţiuni pe teritoriul vostru, până în ultima clipă, şi vă vom arde cu flăcările războiului pe care l-aţi început în Irak, Yemen, Libia, Siria şi Afganistan. Doar aveţi răbdare!'', menţionează SI în mesaj. ''Recunoaşterea de către câinele vostru 'Trump' (sic) a Ierusalimului drept capitală a Israelului ne va face să recunoaştem explozibilul drept capitală a ţării voastre'', continuă mesajul jihadist.

Forţele care luptă contra grupării Statul Islamic în Irak şi Siria se aşteaptă acum la o nouă fază a războiului de gherilă în cele două ţări. În ultimii doi ani, militanţi, dintre care unii au jurat credinţă SI, au comis atacuri teroriste sângeroase în Europa, Orientul Mijlociu, Africa, Asia şi SUA.

La 6 decembrie, preşedintele american Donald Trump a anunţat că SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a statului Israel. Liderul de la Casa Albă a subliniat că Ierusalimul trebuie să rămână locul sfânt pentru trei religii importante (creştină, mozaică şi musulmană, n.r.) şi că Israelul are dreptul de a-şi decide propria capitală.