"La 1 ianuarie 2018 vor intra în vigoare o serie de îmbunătăţiri majore ale normelor agricole ale UE, după adoptarea de către Consiliul miniştrilor agriculturii şi Parlamentul European a părţii referitoare la agricultură şi la dezvoltarea rurală din aşa-numitul Regulament ''Omnibus''. Acest regulament modifică nu doar regulamentul financiar, care reglementează execuţia bugetului UE, ci şi 15 acte legislative sectoriale, inclusiv din domeniul agriculturii", se arată în comunicatul CE.

Regulamentul ''Omnibus'' simplifică şi consolidează actualele norme ale UE în ceea ce priveşte o gamă largă de aspecte legate de agricultură, de la gestionarea riscurilor la acordarea de sprijin tinerilor fermieri, şi este cea mai recentă dintr-o serie de măsuri de simplificare şi de modernizare puse în aplicare de către Comisie.

Comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan, a declarat: ''Salut decizia luată de Parlamentul European şi de Consiliu, care deschide calea spre punerea în aplicare a unei serii de măsuri de simplificare semnificative, ce vor uşura viaţa fermierilor şi a altor beneficiari ai PAC. Aceste măsuri includ teme importante precum simplificarea normelor pentru instrumentele financiare, îmbunătăţirea instrumentelor de gestionare a riscurilor şi o mai mare flexibilitate pentru dispoziţia privind fermierul activ''.

Printre principalele îmbunătăţiri incluse în Regulamentul ''Omnibus'' se află: un sprijin sporit pentru poziţia fermierilor în cadrul lanţului de aprovizionare cu alimente. Noile norme vor include clauze de repartizare a valorii care urmează să fie negociate de fiecare sector de produse şi oferă pentru prima dată fermierilor dreptul de a solicita un contract scris (cu excepţia tranzacţiilor realizate cu IMM-urile).

De asemenea, vor fi simplificate instrumentele de gestionare a riscurilor pentru a-i ajuta pe fermieri, inclusiv un instrument sectorial specific de stabilizare a veniturilor şi îmbunătăţirea sistemelor de asigurări, care vor permite o compensaţie de până la 70% pentru fermierii ale căror producţii sau venituri sunt reduse cu cel puţin 20%.

Sunt introduse norme mai clare privind intervenţia pe pieţe, care permit Comisiei să acţioneze rapid pentru a aborda disfuncţionalităţile pieţei, fără a fi nevoită să recurgă la măsuri de intervenţie publică sau de depozitare privată.

Potrivit unui comunicat al executivului comunitar, va exista o mai mare flexibilitate acordată statelor membre pentru a sprijini anumite sectoare de importanţă economică, socială sau de mediu prin sprijinul cuplat facultativ, chiar şi atunci când aceste sectoare nu se află în stare de criză.

"Vor fi norme mai clare privind sprijinul acordat fermierilor, în special printr-o mai mare flexibilitate în ceea ce priveşte definiţia fermierilor activi şi prin stimulente mai puternice pentru tinerii fermieri, cu o creştere a plăţilor suplimentare de la 25% la 50% şi cu garantarea faptului că toţi tinerii fermieri vor putea beneficia de indemnizaţia integrală de cinci ani pentru aceste plăţi, indiferent de momentul în care le solicită în primii lor cinci ani de activitate", se arată în comunicat.

De asemenea, vor fi îmbunătăţite măsurile de mediu, inclusiv simplificarea normelor privind diversificarea culturilor şi adăugarea a trei noi tipuri de zone de interes ecologic axate pe culturi fixatoare de azot, oferindu-le fermierilor şi autorităţilor naţionale mai multe opţiuni adaptate circumstanţelor lor specifice.

Cu un accent clar pe norme mai flexibile şi mai puţin birocratice, precum şi pe îmbunătăţirea rezultatelor în domenii-cheie, cum ar fi acţiunile de protecţie a mediului şi sprijinul acordat fermierilor, modificările propuse în Regulamentul ''Omnibus'' sunt pe deplin conforme cu noua abordare a PAC post-2020, prezentată în recenta Comunicare privind viitorul sectorului alimentar şi al agriculturii.