Cu promisiuni de a lupta împotriva migraţiei şi de a eficientiza statul, partidul condus de Babis, ANO, s-a plasat pe prima poziţie la alegerile naţionale din octombrie, cu 29,6% din voturi.

ANO deţine 78 din cele 200 de mandate din camera inferioară, însă nu are sprijinul ferm al niciunuia din celelalte opt partide reprezentate, ceea ce înseamnă că Babis va trebui să depună eforturi pentru a obţine votul de încredere cerut prin Constituţie.

Guvernul include şi miniştri neafiliaţi politic, iar Babis va reprezenta Cehia la summitul UE de joi şi vineri de la Bruxelles.

Dacă Babis nu va obţine votul de încredere, guvernul va rămâne la putere până când va fi găsită o alternativă. Însă dată fiind reprezentarea puternică a partidului său în parlament, va continua cel mai probabil să joace un rol-cheie.

Alte partide au cerut ca Babis să nu intre în guvern, din cauza unei solicitări a poliţiei ca parlamentul să îi ridice imunitatea pentru a permite inculparea sa pentru o presupusă fraudă cu fonduri europene.

Babis, un om de afaceri miliardar cu interese în agricultură, chimice, media şi alte sectoare, a negat că ar fi comis nereguli.