"Parlamentul European şi-a adoptat rezoluţia privind Brexit-ul, în care notează că au fost realizate progrese suficiente în negocieri. Este o etapă importantă care permite trecerea la a doua fază a negocierilor", a afirmat preşedintele PE, Antonio Tajani.

Din cei 686 de eurodeputaţi reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg şi care au participat la scrutin, 556 au votat pentru, 62 împotrivă şi 68 s-au abţinut.

Eurodeputaţii le recomandă prin urmare celor 27 de lideri din UE (fără Marea Britanie) să decidă vineri, în cadrul summitului lor de la Bruxelles, să treacă la următoarea fază a negocierilor, se precizează într-un comunicat.

Ei insistă asupra faptului că guvernul britanic trebuie să-şi respecte pe deplin angajamentele faţă de UE, exprimate în acordul încheiat vineri la Bruxelles cu Comisia Europeană.

În rezoluţia lor, eurodeputaţii îşi exprimă de asemenea clar nemulţumirea faţă de declaraţiile controversate făcute duminică de ministrul britanic pentru Brexit, David Davis.

"Comentarii precum cele făcute de David Dabis, care a calificat rezultatele primei faze a negocierilor drept simplă 'declaraţie de intenţie', riscă să compromită relaţia de bună credinţă care a fost stabilită în cursul acestor negocieri", atrage atenţia Parlamentul European.

Duminică, Davis a afirmat că Londra nu îşi va plăti 'factura' pentru ieşirea din UE, stabilită la 40-45 de miliarde de euro, decât dacă va reuşi să ajungă la un acord comercial cu Bruxellesul. El a subliniat caracterul, în opinia sa, neconstrângător al compromisului încheiat vineri.

Această înţelegere vizează în special principiile reglementării financiare a Brexit-ului în cadrul unui acord privind modalităţile de ieşire a Marii Britanii din UE începând cu luna martie 2019. Compromisul deschide calea pentru discuţii privind viitoarea relaţie comercială dintre Bruxelles şi Londra, pentru care liderii europeni trebuie să îşi de acordul vineri la Bruxelles.

Responsabilul pentru Brexit al Parlamentului European, liberalul belgian Guy Verhofstadt, a precizat miercuri că a vorbit marţi cu David Davis. "El m-a asigurat că nu este deloc intenţia sa, şi nici a guvernului britanic, de a da înapoi, de a reveni asupra angajamentelor lor", a spus Verhofstadt.

La rândul său, negociatorul şef al UE, Michel Barnier, a atenţionat din nou Londra în legătură cu orice tentaţie de a da înapoi în privinţa acordului convenit săptămâna trecută cu Bruxellesul, care cuprinde o serie de garanţii pentru a permite o despărţire amiabilă.

Comisia Europeană a recomandat vineri trecerea imediată la faza a doua a negocierilor cu privire la ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Executivul comunitar, care conduce negocierile pentru Brexit în numele celorlalte 27 de state ale Uniunii, a precizat că s-au înregistrat 'progrese suficiente' cu privire la termenii 'divorţului' de Marea Britanie, deschizând calea pentru faza a doua a negocierilor referitoare la viitorul relaţiei dintre UE şi Londra.