"Într-un viitor foarte apropiat, vor fi organizate în Ucraina referendumuri" privind aderarea la UE şi NATO, a declarat vineri Poroşenko, într-un discurs, fără să avanseze o dată concretă. "Sunt convins că poporul ucrainean îmi susţine iniţiativa", a dat el asigurări, promiţând un rezultat "net pozitiv" pentru referendumul de aderare la UE şi calificându-şi ţara drept "ferm angajată în procesul de integrare euroatlantică".

Potrivit unui sondaj realizat la sfârşitul lunii octombrie şi începutul lui noiembrie de trei institute ucrainene, 56% dintre ucraineni sunt favorabili aderării la UE, în timp ce 43% doresc ca ţara lor să adere la NATO, 33% se opun şi 13% nu se pronunţă.

Ucraina şi-a exprimat intenţia de a adera la NATO după ce un guvern prooccidental a fost constituit în februarie 2014, după revoltele din piaţa Maidan, anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia şi declanşarea unui conflict în estul separatist. Înaintea acestor evenimente, doar 20% dintre ucraineni erau favorabili aderării ţării lor la NATO.

Kievul a semnat un acord de asociere cu UE, facilitând îndeosebi schimburile comerciale şi obţinând un regim de scutire de viză pentru majoritatea ţărilor din UE. Acordul a intrat în vigoare la 1 septembrie.

În ceea ce le priveşte, autorităţile ruse nu încetează să denunţe apropierea NATO de frontierele Rusiei şi nici nu văd cu ochi buni acordul de asociere dintre Kiev şi Bruxelles.