Petro Poroşenko promite un referendum rapid pe tema aderării Ucrainei la NATO şi UE

Petro Poroşenko promite un referendum rapid pe tema aderării Ucrainei la NATO şi UE
Sursa: www.agerpres.ro Foto: epa 01.12.2017 14:33
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a anunţat desfăşurarea "într-un viitor foarte apropiat" a unor referendumuri pe tema aderării Ucrainei la Uniunea Europeană şi la NATO, declarându-se convins că populaţia se va pronunţa în favoarea intrării în UE şi NATO, ceea ce ar duce la o degradare suplimentară a relaţiilor Kievului cu Moscova, transmite AFP.

"Într-un viitor foarte apropiat, vor fi organizate în Ucraina referendumuri" privind aderarea la UE şi NATO, a declarat vineri Poroşenko, într-un discurs, fără să avanseze o dată concretă. "Sunt convins că poporul ucrainean îmi susţine iniţiativa", a dat el asigurări, promiţând un rezultat "net pozitiv" pentru referendumul de aderare la UE şi calificându-şi ţara drept "ferm angajată în procesul de integrare euroatlantică".

Potrivit unui sondaj realizat la sfârşitul lunii octombrie şi începutul lui noiembrie de trei institute ucrainene, 56% dintre ucraineni sunt favorabili aderării la UE, în timp ce 43% doresc ca ţara lor să adere la NATO, 33% se opun şi 13% nu se pronunţă.

Ucraina şi-a exprimat intenţia de a adera la NATO după ce un guvern prooccidental a fost constituit în februarie 2014, după revoltele din piaţa Maidan, anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia şi declanşarea unui conflict în estul separatist. Înaintea acestor evenimente, doar 20% dintre ucraineni erau favorabili aderării ţării lor la NATO.

Kievul a semnat un acord de asociere cu UE, facilitând îndeosebi schimburile comerciale şi obţinând un regim de scutire de viză pentru majoritatea ţărilor din UE. Acordul a intrat în vigoare la 1 septembrie.

În ceea ce le priveşte, autorităţile ruse nu încetează să denunţe apropierea NATO de frontierele Rusiei şi nici nu văd cu ochi buni acordul de asociere dintre Kiev şi Bruxelles.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI