Dintre cazurile respective, 12 plângeri se referă la operaţiunile de menţinere a păcii, iar 19 la angajaţi în diferite agenţii, fonduri şi programe ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, inclusiv fondul pentru copii UNICEF şi agenţia pentru refugiaţi UNHCR, a precizat sursa citată de DPA.

În urma noilor acuzaţii, ONU a declanşat 14 anchete în care sunt implicaţi 38 de presupuşi autori, cu toţii de sex masculin.

Guterres a promis că va eradica exploatarea sexuală sub egida ONU după ce o anchetă a dezvăluit multe acuzaţii de viol şi abuzuri împotriva minorilor comise anul trecut de militarii din forţa ONU de menţinere a păcii în Republica Centrafricană.

Dintre incidentele raportate în cele trei luni menţionate, 12 au avut loc în 2017, două în 2016, şase în 2015 şi 11 înainte de 2015 sau la date necunoscute. Zece sunt clasificate ca abuzuri sexuale, 19 ca exploatare sexuală şi două neclasificate, deoarece nu se cunoaşte vârsta persoanelor care au formulat acuzaţiile. În Republica Centrafricană, mulţi oameni nu au certificate de naştere care să le ateste vârsta exactă, a declarat presei, la New York, apărătoarea drepturilor victimelor Jane Connors. Ea a fost numită în această funcţie nou creată tocmai pentru a contribui la eforturile secretarului general al ONU de a combate abuzurile sexuale.ONU a implementat şi un sistem de monitorizare digitală care semnalează numele tuturor celor concediaţi în cadrul anchetelor asupra abuzurilor sexuale, pentru a evita angajarea persoanelor respective în alte posturi din sistem, a declarat Stephane Dujarric, purtător de cuvânt al lui Guterres.