Sutopo Purwo Nugroho, directorul Agenţiei naţionale de gestionare a dezastrelor (BNBP), a informat pe reţelele de socializare că alerta de erupţie a vulcanului, care a crescut luni de la nivelul 3 la 4, rămâne la nivelul maxim.

Nugroho a relevat că norul de cenuşă a obligat autorităţile să închidă aeroportul din insula cea mai apropiată Lombok, până joi dimineaţa ca urmare a riscului ca cenuşa să afecteze motoarele aeronavelor şi să provoace un accident.

Mii de turişti au rămas blocaţi în Bali după închiderea luni a aeroportului internaţional, Ngurah Rai, care a devenit deja operaţional miercuri la prânz după ce norul de cenuşă s-a îndepărtat.

Peste 100.000 de pasageri au fost afectaţi de închiderea aeroportului şi de suspendarea a aproximativ 900 de zboruri având ca destinaţie Bali.

Centrul naţional de vulcanologie menţine şi o zonă de securitate pe o rază de aproximativ 10 km în jurul craterului şi notează că situaţia s-ar putea schimba în cazul unei erupţii majore, sau unei intensificări a vântului care să extindă norul de cenuşă.