Zeci de prinţi, politicieni şi oameni de afaceri suspectaţi de corupţie se află în detenţie în celebrul hotel de cinci stele, care are alura unui palat. Pe internet, mulţi se amuză de situaţie, comentând că există lucruri mult mai rele pe lume decât să fii consemnat în renumitul hotel de lux din capitala Arabiei Saudite, scrie „Die Welt”, citat de adevarul.ro.

Procurorul general saudit a insistat că puternicii prinţi şi bogaţii afacerişti nu vor avea parte sub nicio formă de un tratament special. Dar cum nu se pune problema să fie trimişi în celule obişnuite, bogătaşii saudiţi care au intrat în vizorul autorităţilor ca urmare a campaniei anticorupţie demarate de prinţul moştenitor Mohammed bin Salman îşi duc viaţa printre statuete de bronz şi candelabre aurii.

Ce se întâmplă în „colivia de aur”

La mai bine de trei săptămâni de la arestarea miliardarilor, oamenii continuă să se întrebe ce anume ce întâmplă în această „închisoare“ aurită, de ale cărei porţi de metal negru nu se poate trece fără o permisiune oficială. O echipă a postului BBC a reuşit însă să obţină aprobarea de a intra în complexul de lux pentru a vedea cum stau lucrurile, chiar dacă nu a avut voie să filmeze feţe sau să înregistreze convorbiri.

Potrivit postului citat, chiar şi după miezul nopţii, mulţi bărbaţi îmbrăcaţi în haine tradiţionale saudite vorbeau în şoaptă pe la colţuri. Dar atmosfera de acum nu are nimic de-a face cu cea din data de 4 noiembrie, când privilegiaţii Arabiei Saudite au fost forţaţi să se cazeze aici. „Nu le venea să creadă ce se întâmplă“, a afirmat un oficial care s-a identificat ca făcând parte din Comisia Specială, ce derulează campania anticorupţie. „Credeau că este doar un spectacol care nu va dura mult“, a continuat el.

„Sigur că erau furioşi“, admite oficialul, fără a-şi ascunde satisfacţia. „Dacă spui cuiva «eşti un hoţ», se supără. Imginaţi-vă (cum e) dacă este VIP“ (very important person - persoană foarte importantă, în trad., n. red.).  De ce au fost aduşi aici? „Ne-a fost teamă că unii ar fi evadat, aşa că a trebuit să-i ţinem înăuntru“, a fost explicaţia pentru soarta celor care sunt numiţi „oaspeţi speciali“.   

Dosare pregătite din timp

Oficial, nu a fost anunţată lista acestora. Însă numele unora dintre ei au fost aflate rapid. În „colivia de aur“ s-ar afla şi cunoscutul şi bogatul prinţ Alwaleed bin Talal, care are acţiuni în foarte multe companii de succes, începând cu Twitter şi Apple şi terminând cu lanţul hotelier Four Seasons. Şi vărul prinţului moştenitor Miteb bin Abdullah, care a condus Garda Naţională, s-ar număra printre cei „cazaţi“ acum la Ritz. Fiecare „oaspete special“ de aici „are un dosar“, a explicat pentru BBC un oficial de la Biroul procurorului. „Totul este documentat“, a adăugat el.

Aceste dosare ar fi fost pregătite în mare secret în ultimii doi ani, iar unele acte aduse ca dovezi datează de decenii. Totuşi, oficiali din domeniul juridic au explicat că este vorba despre „o pre-investigaţie“. „Le cerem oamenilor care au luat banii să-i dea înapoi”. Circulă informaţii potrivit cărora 800 de miliarde de dolari ar fi în joc, însă oficialul de la Comisia Specială a afirmat că „şi dacă am recupera 100 de miliarde ar fi bine“. Cei aflaţi acum la Ritz - 201, în total - stau mai mult în camerele lor de hotel şi evită pe cât posibil să dea ochii unii cu alţii. Majoritatea caută o soluţie pentru a ieşi din închisoarea de lux.   

În urmă cu câteva zile, şapte suspecţi au primit permisiunea de a pleca. Potrivit unor surse, aceştia au putut să justifice documentele aflate la dosar şi, astfel, să-şi dovedească nevinovăţia.

Bani grei pentru libertate

Numai 4% din cei acuzaţi sunt dispuşi să meargă în instanţă, susţin surse oficiale, în timp ce 95% din cei aflaţi pe listă ar fi gata să ajungă la o înţelegere. Un astfel de acord ar însemna ca, în schimbul libertăţii lor, Trezoreria saudită să primească de la ei sume semnificative de bani sau bunuri de valoare. Deocamdată, plecarea de la Ritz nu intră în discuţie. Iar autorităţile spun că sunt bine trataţi. „Pot avea tot ceea ce-şi doresc în acest hotel de cinci stele“, a afirmat un oficial saudit. El a recunoscut însă că există anumite restricţii. De pildă, nu pot primi preparate culinare din străinătate, cum ar fi caviar rusesc.

În acest timp, în afara hotelului circulă zvonuri că unii „oaspeţi speciali“, mai ales cei în vârstă, ar avea probleme medicale. Dar autorităţile spun că există doctori şi asistente care să-i trateze. Deocamdată nu este clar cum se va termina această inedită operaţiune condusă de prinţul moştenitor, însă mai mulţi oficiali saudiţi speră ca „oaspeţii speciali“ să plece din hotel până la sfârşitul acestui an sau cel târziu la începutul anului viitor.