Circa o mie de zboruri către şi dinspre Bali au fost anulate după ce aeroportul a fost închis luni, măsura afectând peste 100.000 de pasageri.

Odată cu extinderea măsurii de închidere a instalaţiilor aeroportuare pentru 24 de ore, până miercuri, numărul călătorilor afectaţi este foarte posibil să crească.

Intensificarea activităţii vulcanului Agung de 3.142 de metri a determinat autorităţile să crească nivelul de alertă de la 3 la 4, maxim, în Bali, şi să mărească până la 10 km raza zonei de excludere din jurul craterului vulcanului.

Centrul de Vulcanologie şi Prevenire a Pericolelor Geologice a anunţat că posibilitatea unei erupţii majore este mai mare. Instituţia a precizat că marţi dimineaţă cenuşa vulcanică aruncată în aer de Agung a acoperit cerul deasupra aeroportului I Gusti Ngurah Rai din Denpasar.

''Din cauza condiţiilor (de mediu), autorităţile au decis să extindă (măsura) închiderii aeroportului până miercuri la ora 07:00'', a anunţat Pramintohadi Sukarno, secretar al directorului general pentru servicii de transport aerian din cadrul Ministerului Transporturilor.

Cursele locale şi internaţionale către aeroportul din Bali au fost direcţionate către aeroporturile din Surabaya, capitala provinciei Java de Est, Makassar, capitala provinciei Siulawesi de Sud, insula Lombok, Banyuwangi în estul provinciei Java de Est sau Kupang din Nusa Tenggara de Est.

Aproximativ 100.000 de persoane care locuiesc în apropierea vulcanului Agung, o importantă atracţie turistică din Indonezia, trebuie să-şi părăsească locuinţele, au indicat autorităţile. ''Solicităm populaţiei aflate în zona de pericol să evacueze imediat pentru că există un risc potenţial al unei erupţii mai mari'', a declarat luni un purtător de cuvânt al agenţiei indoneziene pentru gestionarea dezastrelor (BNPB), Sutopo Purwo Nugroho.

Indonezia se întinde peste Inelul de Foc al Pacificului, la intersecţia mai multor plăci tectonice, iar aici se produce 90% din activitatea seismică a lumii, potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS).

Agung este unul dintre cei 129 de vulcani activi din Indonezia, un vast arhipelag însumând 17.500 de insule.

Vulcanul a erupt ultima dată pentru o perioadă de aproape un an în 1963 şi 1964, provocând moartea a aproape 1.600 de persoane.

Agung s-a "trezit" în luna septembrie, iar, la acel moment, autorităţile au decretat nivelul maxim de alertă, 140.000 de persoane fiind evacuate. O lună mai târziu, situaţia s-a calmat şi mulţi locuitori s-au întors la casele lor. Vulcanul Agung a erupt din nou marţea trecută forţând 25.000 de persoane să se pună la adăpost.