Drapelele vor rămâne în bernă în faţa clădirilor oficiale până luni seara, în Turcia şi la reprezentanţele sale din străinătate, a anunţat biroul premierului turc într-un comunicat, la trei zile după cel mai sângeros atentat din istoria recentă a Egiptului.

Vineri, în jur de treizeci de oameni înarmaţi şi agitând un drapel al grupării Stat Islamic (SI) au lansat un atac împotriva unei moschei din Sinai, ucigând peste 300 de oameni.

Sâmbătă, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a condamnat în mod ferm acest atac şi a afirmat că 'Turcia este alături de poporul frate egiptean şi împărtăşeşte durerea lui'.

Coborârea în bernă a drapelelor turce survine într-un moment în care relaţiile cu Egiptul s-au degradat în mod brutal în 2013, după destituirea preşedintelui ales democratic al Egiptului, Mohamed Morsi, membru al Fraţilor Musulmani, de către generalul Abdel Fatah al-Sissi.

Preşedintele turc a denunţat la acea dată o lovitură de stat militară şi şi-a exprimat sprijinul pentru Morsi, cu care întreţinea bune relaţii.

Cu toate acestea, liderii turci şi-au exprimat de mai multe ori în ultimul an dorinţa de a-şi îmbunătăţi relaţiile cu Egiptul, chiar dacă niciun progres concret nu a fost încă înregistrat.

Pentru regimul aflat la putere în Egipt, Turcia rămâne cu toate acestea un important sprijin al Fraţilor Musulmani, mişcare clasată drept 'organizaţie teroristă' de Cairo.

Săptămâna trecută, autorităţile egiptene au arestat 29 de persoane acuzate de spionaj în favoarea Turciei.