Potrivit legii promovate de sindicatul Solidaritatea (Solidarnosc), începând cu 1 martie anul viitor, magazinele vor fi deschise doar în prima şi în ultima duminică a lunii, iar începând cu 1 ianuarie 2019, doar ultima duminică a lunii se va sustrage interdicţiei, pentru ca în 2020 comerţul în zilele de duminică să fie aproape complet suprimat, limitându-se doar la câteva locaţii, printre care benzinăriile, gările, magazinele de pâine şi patiseriile, precum şi cumpărăturile online.

Această ultimă exceptare îi permite Poloniei să nu notifice această reformă Comisiei Europene.

Opoziţia centristă şi liberală, care a votat împotrivă, a subliniat că duminica este ziua în care comercianţii polonezi primesc mulţi clienţi ce vin din ţările baltice, din Rusia, din Belarus sau din Ucraina, şi că acest lucru îi va priva pe studenţi de o sursă de venit.

Proiectul de lege mai trebuie să fie aprobat de Senat — unde conservatorii partidului Dreptate şi Justiţie (PiS) sunt de asemenea majoritari — şi promulgat de şeful statului.

Sindicatul Solidaritatea, apropiat PiS şi Bisericii Catolice, a declarat că a adunat o jumătate de milion de semnături în susţinerea legii.

Până în prezent, magazinele erau obligate să închidă doar în timpul marilor sărbători naţionale sau religioase, adică 12 zile pe an.

Potrivit reprezentanţilor sectorului distribuţiei, marile lanţuri de magazine ar trebui să reacţioneze prin prelungirea programului în timpul săptămânii.

Comerţul duminical este limitat în mai multe ţări europene, printre care Elveţia şi Norvegia, şi este complet interzis în Austria. Interdicţia pare să piardă din fermitate în Germania şi în Franţa.