Deşi numărul absolut de decese a scăzut după ce Turcia şi Uniunea Europeană au închis anul trecut ruta est-mediteraneeană utilizată de migranţi, studiul IOM arată că a sporit riscul de muri în timpul trecerii Mediteranei, în contextul în care o rută tot mai des folosită este cea dintre Libia şi Italia.

''Stoparea migraţiei şi limitarea numărului de decese pe mare pot astfel fi obiective contrare. Închiderea rutelor mai scurte şi mai puţin periculoase poate deschide rute mai lungi şi mai periculoase, sporind astfel probabilitatea deceselor pe mare'', a explicat autorul studiului, Philippe Fargues.

Începând din ianuarie, 161.000 de migranţi economici şi solicitanţi de azil au trecut Mediterana, majoritatea dintre ei către Italia, a anunţat vineri, la Geneva, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie. Aproape 3.000 de persoane au decedat sau sunt date dispărute în urma încercării de a ajunge pe mare în Europa.

Cele mai mari grupuri de migranţi sosiţi în Italia sunt formate din nigerieni, eritreeni şi guineeni.

Se estimează că mai puţin de o treime dintre migranţii ajunşi în sudul Italiei în acest an sunt refugiaţi, ceea ce indică o proporţie ridicată de persoane care nu caută protecţie, ci mai degrabă un viitor economic mai bun, a explicat Fargues.