Atacul a fost revendicat de gruparea Stat Islamic (SI) prin intermediul aplicaţiei Telegram, susţinând ca a fost un atentat sinucigaş comis de un kamikaze yemenit.

"Opt membri ai forţelor de securitate şi doi civili au fost ucişi în explozia unei maşini capcană în cartierul central Abdelaziz", a declarat şeful securităţii din Aden, Shalal Shaya.

Postul de securitate vizat era ocupat de forţele yemenite antrenate de Emiratele Arabe Unite, unul dintre pilonii coaliţiei sub comandament saudit ce intervine în războiul civil din Yemen din martie 2015.

Această coaliţie luptă pe doua fronturi: în nord ea poartă un război în sprijinul forţelor guvernamentale împotriva rebelilor acuzaţi de legături cu Iranul şi care controlează capitala Sanaa, iar în sud luptă împotriva jihadiştilor Al-Qaida şi ai SI.

Marţi dimineaţă, în oraşul sudic Aden, martori au anunţat o explozie puternică, urmată de tiruri, cu clădiri deteriorate şi rămăşiţe umane pe carosabil.

Un incendiu a izbucnit într-o clădire, potrivit imaginilor unui jurnalist de la France Presse. Moscheea Zayed ben Sultan, situată în apropiere, a fost avariată.

La 6 noiembrie, forţele de securitate yemenite au pus capăt unui atac la Aden de asemenea revendicat de SI, urmat de o luare de ostatici, în lupte ce au făcut 29 de morţi în rândurile lor şi şase morţi printre civili.