Alexander Stubb, vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii - în care Marea Britanie este acţionar 16% - a declarat că va dura mai mult de 30 de ani pentru ca BEI să ramburseze investiţii de 3 miliarde de euro.

Stubb, fost prim-ministru finlandez, a negat faptul că BEI a vrut să pedepsească Marea Britanie pentru decizia de a părăsi blocul european, dar a recunoscut că ar putea dura până în 2054 pentru ca Marea Britanie să îşi recupereze 3 miliarde de lire sterline investite în bancă.

„Brexit este una dintre cele mai mari obstacole din epoca modernă, care nu va avea câştigători”, a declarat acesta, pentru BBC Radio 4 Today, transmite capital.ro.

El a mai spus că în ultimii ani investiţia BEI din Marea Britanie a fost mai redusă, iar incertitudinea economică cauzată de Brexit a făcut ca deciziile de creditare să fie mai complicate.

Marea Britanie are un capital de 3,5 miliarde de euro (3,1 miliarde de lire sterline), iar un raport al Casei Lorzilor a declarat că investiţiile Regatului Unit ar putea fi valorate la 10,1 miliarde de euro (8,9 miliarde de lire sterline), luând în considerare rezervele şi profiturile ţării.

Înfiinţată în 1958, BEI utilizează capitalul oferit de ţările UE pentru a acorda împrumuturi la rate scăzute, adesea pentru proiecte majore de infrastructură.11:50 Divizia imobiliară a IKEA ar putea face locuinţe şi în marile oraşe din România, nu doar în Bucureşti00:44 Surse: Tudose negociază finanţare de la Banca Mondială pentru autostrada Comarnic-BraşovToate cele 28 de state membre ale UE sunt acţionari în banca din Luxemburg, Marea Britanie fiind cea mai mare, alături de Germania, Franţa şi Italia.