Noile documente declasificate cu privire la asasinarea lui John F. Kennedy arată temerile uriaşe la Uniunii Sovietice, în plin Război Rece, relatează The Guardian.

Potrivit documentelor, americanii s-au interesat de reacţii ale oficialilor URSS. FBI a aflat că liderii sovietici îl considerau pe Lee Harvey Oswald - un simpatizant comunist şi considerat autorul asasinatului - ca fiind „un maniac nevrotic care a fost neloial propriei ţări”.

Înalţii oficiali sovietici se temeau şi de teoriile conspiraţiei care aveau să apară în urma asasinării. Ei vedeau asasinarea ca fiind probabil organizată de extrema dreaptă ori de succesorul preşedintelui american, Lyndon Johnson.

De asemenea, liderii sovietici aveau temeri cu privire la un război. „Sursele noastre arată că oficiali sovietici se temeau că, fără lider, vreun general iresponsabil din Statele Unite ar putea lansa o rachetă către Uniunea Sovietică”, arată un document al Biroului Federal de Investigaţii (FBI).

Potrivit altor documente declasificate, de la CIA, ambasadorul cubanez în SUA a primit „cu încântare” vestea morţii lui John F. Kennedy. Însă, notează The Guardian, liderul cubanez Fidel Castro le-a spus americanilor în 1978 că ţara sa nu a fost implicată în planul de asasinare.

Potrivit documentelor, alte informaţii nedifuzate până acum sunt:

- Lee Harvey Oswald, cunoscut ca fiind simpatizant comunist, a vorbit cu consulul Valeriy Vladimirovich Kostikov, „un ofiţer identificat al KGB” şi un membru al unităţii responsabile de sabotaj şi asasinate a KGB, în Mexico City, pe 28 septembrie 1963.

- Divizia FBI din Dallas încerca deja să-l urmărească pe Oswald în octombrie 1963.

- Jack Ruby, cel care l-a ucis pe Oswald în arestul poliţiei la două zile după moartea lui JFK, „se avea bine” cu poliţia din Dallas, potrivit unei informări a FBI datată la scurt timp după decesul preşedintelui american.

- Un reporter de la ziarul britanic Cambridge Evening News a primit un apel anonim în care i se spunea să sune la ambasada americană de la Londra pentru „nişte ştiri importante”, cu 25 de minute înainte de asasinarea lui JFK în Dallas.