În unele cazuri, vor avea loc scurte interogatorii legate de securitate, la înregistrare (check-in) sau la porţile de îmbarcare. Prin urmare, sunt posibile întârzieri ale zborurilor.

Noile măsuri vor afecta zilnic aproximativ 325.000 de pasageri şi 2.100 de zboruri comerciale cu destinaţia SUA operate de 180 de linii aeriene, de pe 280 de aeroporturi din 105 ţări.

Regulile au fost anunţate de Statele Unite în iunie şi prevăd printre altele renunţarea începând din iulie la interdicţia privind îmbarcarea cu dispozitive electronice în aeronavele care decolează de pe 10 aeroporturi din opt ţări din Orientul Mijlociu şi nordul Africii. Restricţiile fuseseră implementate de teamă că în laptopuri şi alte echipamente pot fi ascunşi explozivi. Ele ar putea fi reintroduse de la caz la caz pentru liniile aeriene care nu adoptă proceduri mai stricte de securitate.

Dintre companiile aeriene europene, Lufthansa a anunţat marţi că noile măsuri vor fi implementate începând de joi, iar pasagerii se pot aştepta la interviuri la înregistrare sau la îmbarcare. Pasagerilor liniei Swiss din grupul Lufthansa li s-a cerut să se prezinte pentru înregistrare cu 90 de minute înaintea plecării.