Stephen Hawking speră ca accesul liber la această lucrare să-i inspire pe alţii nu doar să gândească şi să înveţe, ci şi să împărtăşească rezultatele cercetărilor. ''Prin accesul liber la teza mea de doctorat sper să-i inspir pe oamenii din lumea întreagă să privească mai mult către stele, decât spre picioare, să mediteze la locul nostru în Univers şi să încerce să înţeleagă cosmosul'', a spus fizicianul.

''Oricine, în orice colţ al lumii, trebuie să aibă acces liber, nestânjenit, nu doar la cercetarea mea, dar şi la cercetările tuturor minţilor strălucite şi iscoditoare din spectrul cunoaşterii umane'', a explicat omul de ştiinţă.

Universitatea Cambridge, care consideră teza ca fiind ''percutantă şi având valoare istorică'', afirmă că lucrarea este deja cea mai solicitată pentru descărcare pe platforma sa digitală, Apollo. ''În ultimele luni, universitatea a primit sute de cereri de la cititorii care doreau să descarce textul integral al tezei profesorului Hawking''.

Intitulată ''Properties of Expanding Universes'', lucrarea se referă la consecinţele expansiunii Universului, iar una dintre concluzii este că galaxiile nu pot lua naştere din creşterea unor perturbaţii iniţial mici.

Teza a fost făcută disponibilă tuturor pentru a marca Open Access Week 2017, un eveniment care doreşte să atragă atenţia asupra importanţei comunicării şi liberului acces la informaţii ştiinţifice. Hawking spune: ''Fiecare generaţie se sprijină pe umerii predecesorilor săi, aşa cum şi eu, ca tânăr doctorand la Cambridge, am fost inspirat de lucrările lui Isaac Newton, James Clerk Maxwell şi Albert Einstein. Este minunat când aud că mulţi oameni s-au arătat interesaţi de teza mea. Sper că nu vor fi dezamăgiţi după ce o vor descărca.''

Teza fizicianului, cu o dedicaţie bătută la maşina de scris către profesorul coordonator şi o dedicaţie scrisă de mână ''această teză reprezintă munca mea originală — SW Hawking'', a reprezentat punctul de debut pentru cariera unuia dintre cei mai faimoşi oameni de ştiinţă din lume. Stephen Hawking a rămas un reper important în lumea ştiinţifică chiar şi după ce o boală neuronală vegetativă, diagnosticată la scurt timp după cea de-a 21 aniversare, l-a ţintuit într-un scaun cu rotile şi l-a făcut dependent de un sistem vocal computerizat.