Peste 74 de persoane au murit de ciumă de la declanşarea focarului la începutul lunii septembrie, potrivit agenţiei citate de Agerpres.

Mai mult de 800 de persoane au fost infectate, dintre care circa 600 suferă de forma pneumonică — extrem de periculoasă şi uşor de transmis — a bolii, a completat aceasta.

În urmă cu o săptămână, autorităţile sanitare raportaseră 42 de decese şi 343 de persoane infectate.

Focarul s-a răspândit şi în arhipelagul vecin Seychelles, unde zeci de oameni au fost plasaţi de medici sub observaţie după ce un rezident de 33 de ani a fost diagnosticat cu ciumă la scurt timp după întoarcerea dintr-o vacanţă în Madagascar.

Deşi este cunoscută multora ca o boală din Evul Mediu care a devastat Europa, ciuma — în forma sa bubonică — este în continuare endemică în unele ţări, printre care Madagascar.

Aproximativ 400 de cazuri de ciumă sunt raportate anual în Madagascar, cele mai multe de ciumă bubonică, transmisă de purici.

Forma pneumonică, mult mai rară, a bolii — răspândită de la persoană la persoană — este fatală dacă nu este tratată în 24 de ore.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a trimis 1,5 milioane de doze de antibiotice în Madagascar pentru tratament şi profilaxie.