Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a dat un ultimatum ca până luni la orele locale 10:00 (08:00 GMT) Puigdemont să-şi clarifice poziţia — şi până joi pentru a-şi schimba poziţia dacă va insista asupra secesiunii — şi a declarat că Madridul va suspenda autonomia Cataloniei dacă aceasta va alege independenţa.

Într-o scrisoare adresată lui Rajoy şi făcută publică de mass-media din Catalonia, Carles Puigdemont nu răspunde direct la întrebare şi susţine în schimb că cei doi lideri trebuie să aibă o întrevedere cât mai rapid posibil, exprimându-şi în acest sens dorinţa de a 'suspenda' pentru două luni mandatul încredinţat de catalani pentru proclamarea independenţei.

"Oferta noastră pentru dialog este sinceră, în pofida a tot ce s-a întâmplat. În următoarele două luni, obiectivul nostru principal este de a vă aduce la dialog", notează Puidgemont în scrisoarea sa, potrivit Reuters şi AFP.

La 1 octombrie, în ciuda interdicţiei justiţiei, în Catalonia a avut loc un referendum de autodeterminare. Potrivit datelor guvernului catalan, care nu au putut fi verificate în lipsa unei comisii electorale independente, 90% dintre cei care au votat au spus "da" independenţei Cataloniei, însă rata prezenţei la vot a fost de numai 43%.

Carles Puigdemont a promis să declare independenţa dacă majoritatea catalanilor votează pentru aceasta, dar marţi, într-o declaraţie ambiguă în faţa parlamentului regional, el a cerut suspendarea efectelor acestei proclamări în aşteptarea unei medieri internaţionale în disputa cu Madridul.