"Regimul din Qatar mi-a făcut onoarea de a-mi bloca toate conturile bancare, îi mulţumesc şi sunt onorat să le ofer ţării mele", a scris şeicul Abdullah pe contul său de Twitter.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrainul şi Egiptul şi-au întrerupt în iunie relaţiile diplomatice cu Qatarul acuzându-l că susţine grupări extremiste şi că s-a apropiat de Iran, marele rival al Riadului.

Şeicul Abdullah, care locuieşte în afara graniţelor Qatarului, s-a întâlnit în august cu prinţul moştenitor saudit, Mohammad bin Salman, pentru a obţine relaxarea poziţiei Riadului în privinţa pelerinilor qatarioţi cu ocazia marelui pelerinaj de la Mecca.

Qatarul s-a grăbit să spună că nu l-a mandatat pe şeciul Abdullah şi că este o "iniţiativă personală".

Şeicul Abdullah aparţine unei ramuri a familiei regale qatariote al-Thani care a fost îndepărtată de la putere de bunicul actualului emir, şeicul Tamim (37 de ani).

"Doresc ca emiratul Qatar (...) să revină printre fraţii săi de la Golf, pentru că nu poate conta decât pe ei", a mai scris şeicul Abdullah pe Twitter sâmbătă.

În ultimele zile, mai multe media din Golful Persic au adus în discuţie posibilitatea unui guvern qatariot în exil care să fie condus de şeicul Abdullah.