Bilanţul morţilor, revizuit joi în creştere cu opt, este cel mai mare provocat de un incendiu în istoria Californiei, cu doi morţi mai mare decât bilanţul incendiului din Parcul Griffith din 1933 din Los Angeles.

Flăcările au devastat 77.000 de hectare de vegetaţie, o zonă aproape de mărimea New York-ului, reducând cartiere întregi din oraşul Santa Rosa la stadiul de cenuşă.

Cauza oficială a incendiului nu a fost încă stabilită, dar oficiali locali susţin că liniile de tensiune care au fost doborâte duminică seară de rafalele de vânt puternice este posibil să fi declanşat incendiul.

Pompierii au realizat progrese joi, dar vineri noapte se prognozează rafale de vânt de mare intensitate, iar cei 8.000 de pompieri sunt angrenaţi într-o luptă contracronometru pentru a izola incendiile până atunci.

În pofida progreselor realizate, pompierii "sunt încă departe de a depăşi pericolul", a declarat Ken Pimlott, director al Departamentului pentru păduri şi protecţie împotriva incendiilor (Cal Fire), presei din Sacramento, capitala statului.

La rândul său, Mark Ghilarducci, director al serviciilor de urgenţă, a precizat: "Nu suntem nici măcar aproape de a ieşi din această urgenţă".

Autorităţile au avertizat că bilanţul morţilor celor peste 20 de incendii de vegetaţie care devastează opt comitate ar putea creşte, în condiţiile în care numai în comitatul Sonoma sunt date dispărute peste 400 de persoane.

Unul dintre oraşele cele mai ameninţate de flăcări este Calistoga din Napa Valley, cei 5.000 de locuitori primind ordin de evacuare miercuri noapte, în condiţiile în care vântul s-a intensificat şi focul s-a apropiat.

Primarul din Calistoga, Chris Canning, a spus că oricine refuză să se supună ordinului de evacuare obligatorie va fi lăsat să se descurce singur dacă focul va avansa.

Depinde de vânt dacă oraşul va arde sau nu, a declarat pentru Reuters şeful pompierilor din Calistoga, Steve Campbell. "Sunt prognozate rafale de vânt puternice, dar încă nu ne-am confruntat cu ele", a adăugat el.

Oficiali din cadrul Cal Fire au declarat că unii dintre oamenii care au fost ucişi în incendii dormeau când flăcările le-au cuprins casele. Alţii au avut efectiv minute pentru a scăpa de flăcări, în condiţiile în care viteza vântului a ajuns la 97 km/h.

Mark Ghilarducci a spus că pierderea turnurilor de telefonie a contribuit la dificultăţile în avertizarea localnicilor.

"Am găsit cadavre care erau complet intacte şi am găsite cadavre care nu erau mai mult decât cenuşă şi oase", a declarat şeriful Rob Giordano, din comitatul Sonoma County. El a adăugat că echipele de căutare vor controla prin ruine cu câini specializaţi în depistarea cadavrelor.

Nu mai puţin de 900 de sesizări privind dispariţiile au fost depuse în comitatul Sonoma, deşi între timp 437 de oameni au fost găsiţi nevătămaţi.

Nu se ştie încă cât de mulţi dintre cei 463 de oameni încă daţi dispăruţi sunt victime ale incendiilor sau persoane evacuate care nu au apucat să anunţe autorităţile după ce şi-au părăsit casele.

"Lucrul cel mai bun pentru care putem să ne rugăm este să nu fi apucat să anunţe autorităţile", a declarat purtătoarea de cuvânt a serviciilor de urgenţă, Jennifer Larocque.