Mii de oameni s-au adunat în faţa secţiilor de votare din Catalonia. Pe reţele de socializare au fost publicate imagini cu busculadele dintre forţele de ordine şi catalanii care vor să voteze. Poliţia confiscă buletine de vot.

De-a lungul nopţii mii de susţinători ai independenţei catalane au ocupat mai multe şcoli, ce găzduiesc secţii de votare, însă Poliţia spaniolă i-a avertizat că vor fi evacuaţi. Organizatorii referendumului le-au cerut catalanilor ”să apere” secţiile de votare, adăugând că trebuie să opună o rezistenţă paşnică.

În unele zone ale regiunii, mai mulţi fermieri şi-au pus tractoarele în faţa uşilor secţiilor de votare, iar porţile unităţilor şcolare au fost luate pentru a îngreuna misiunea Poliţiei spaniole de a sigila centrele de vot.

Sâmbătă, mii de manifestanţi s-au adunat în mai multe oraşe spaniole, inclusiv în Barcelona, scandând în favoarea unităţii Spaniei. Aceştia au fluturat steagurile Spaniei şi au avut bannere pe care scria ”Catalonia e Spania”.

Catalonia este una dintre cele mai bogate regiuni din Spania, având o populaţie de aproximativ 7,5 milioane de oameni. Circa 16% din populaţia Spaniei locuieşte în Catalonia, iar regiunea ce urmăreşte independenţa produce 19% din PIB-ul spaniol, potrivit BBC.

Regiunea catalană are un grad ridicat de autonomie, însă, conform constituţiei spaniole, nu poate organiza un referendum pentru secesiune. Presiunile pentru un referendum pe tema independenţei au crescut în ultimii ani, ţinând cont de politicile de austeritate ale Madridului, într-un context în care economia spaniolă a avut mult de suferit.

Cei care se opun independenţei susţin că regiunea catalană se bucură deja de o largă autonomie, alături de alte regiuni spaniole precum Ţara Bascilor sau Galicia.

Curtea Constituţională din Spania a declarat deja că este ilegală organizarea unui referendum pentru independenţă în Catalonia.

Guvernul din Madrid a trimis mii de poliţişti în regiune pentru a opri încerările autorităţilor de a organiza acest plebiscit. Sâmbătă, Poliţia spaniolă a sigilat peste 1.300 din cele aproximativ 2.300 de şcoli din Catalonia, în care ar fi trebuit să fie organizate secţii de votare. În plus, forţele Guvernului central au ocupat centrul de telecomunicaţii al Guvernului regional catalan.

Suporterii independenţei Cataloniei au început să ocupe centrele de votare încă de vineri seara, aspect ce ar putea declanşa confruntări cu Poliţia spaniolă, care are ordinul de a închide toate secţiile de votare din Catalonia.