În prima zi a acestui an, liderul de la Phenian declarase că ţara sa, cu capacităţi nucleare, este pe punctul de a lansa o ICBM.

„ICBM va fi lansată în orice moment şi din orice loc decise de comandamentul suprem al Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC, denumirea oficială a Coreii de Nord)'', a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe nord-coreean, pentru agenţia de presă KCNA.

O rachetă balistică intercontinentală are o rază de acţiune minimă de circa 5.500 de kilometri, dar unele rachete de acest tip sunt proiectate să parcurgă chiar 10.000 de kilometri. SUA se află la circa 9.000 de kilometri de Coreea de Nord.

Potrivit ministrului apărării american Ashton Carter, citat de Reuters şi Kyodo, capacităţile nucleare militare ale Coreii de Nord constituie o „ameninţare gravă” la adresa Statelor Unite, care sunt pregătite să doboare orice rachetă nord-coreeană.

„Pur şi simplu vom doborî aceste rachete ... dacă ele ar fi ameninţătoare, adică dacă s-ar îndrepta spre teritoriul nostru sau spre teritoriul prietenilor şi aliaţilor noştri'', a spus Carter în cadrul emisiunii „Meet the Press” difuzate de canalul de televiziune NBC.

La rândul său, Ministerul Apărării sud-coreean, prin purtătorul său de cuvânt Moon Sang-Gyun, a calificat anunţul Coreii de Nord drept o „provocare” şi a declarat că Phenianul va fi supus unor sancţiuni dure, dacă va fi lansată o ICBM.

Regimul condus de Kim Jong-Un a desfăşurat două teste nucleare şi a testat peste 20 de rachete balistice anul trecut, sfidând rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU.