„Ministerul nostru de Interne lucrează la un proiect prin care o parte dintre sirieni şi irakieni vor primi naţionalitatea noastră, după toate investigaţiile necesare", a declarat Erdogan într-un discurs retransmis de canale de televiziune.

„Printre ei există persoane foarte calificate, există ingineri, avocaţi, medici. Să profităm de aceasta", a adăugat şeful statului. „În loc să-i lăsăm să lucreze ilegal în dreapta şi în stânga, să le dăm oportunitatea de a lucra în calitate de cetăţeni, ca şi cum ar fi copii ai acestei naţiuni", a insistat preşedintele.

Şeful statului turc nu a precizat când va fi pusă în aplicare iniţiativa, dar a indicat că „Ministerul nostru de Interne se pregăteşte să ia această măsură în orice moment".

Peste trei milioane dintre sirienii şi irakienii care au fugit din ţările lor devastate de război au găsit refugiu în Turcia, potrivit cifrelor guvernului turc.

Erdogan mai evocase un proiect de naturalizare vara trecută, provocând manifestaţii de respingere şi o explozie de comentarii xenofobe pe reţelele de socializare.

Opoziţia politică a văzut în această idee o manevră vizând să extindă baza electorală a preşedintelui, într-un moment în care acesta vrea să facă să treacă o reformă contestată a Constituţiei pentru a-i întări prerogativele şi care va fi supusă unui referendum.

Anunţul lui Erdogan survine într-o perioadă în care relaţiile între Turcia şi UE, care încheiaseră un pact asupra migranţilor, trece prin turbulenţe după puciul eşuat în iulie şi urmat de epurări de mare amploare.

„Priviţi-i pe occidentali!", a spus preşedintele turc în timpul discursului său vineri: „Ei îşi fac calcule şi când este vorba să primească 100, 300 sau 500 de refugiaţi".